Dit is een bewerkt transcript van de toespraak van Bas van Haren na zijn aantreden als voorzitter van Genius, netwerk van LGBT+ professionals. Deze toespraak werd gehouden tijdens een ingelaste Algemene Ledenvergadering van Genius op zaterdag 24 september 2016 in Pension Homeland te Amsterdam.

Geachte vergadering,

Het was drie en een half jaar geleden. De ALV van 2013 in New Babylon te Den Haag. Ik was toen één maand kandidaat-lid. Veel was anders. Net verhuisd, vanuit Groningen. Veel mensen kende ik hier nog niet. Een hele andere baan als accountmanager. Zowel sociaal als zakelijk was ik op zoek naar een netwerkvereniging. Dat werd Genius.

Ik heb de notulen doorgelezen van die ALV. Er werd veel gepraat. Over vrouwen. Over verjonging. Over werving en activiteiten buiten de Randstad. Same old. Maar één ding maakte toch het meeste indruk. Het staat niet in de notulen. Eén lid zei, grappend, toen het ging over het aantrekken van meer jongere leden, dat je aan “…jongeren niet zoveel hebt. Die maken toch nooit wat af.” Dat maakte indruk op mij als ambitieuze young professional van 28 jaar. Het tegendeel wilde ik wel bewijzen.

Het heeft mij gemotiveerd als nieuw lid. Ik zag al snel dat deze vereniging goud in handen heeft. Mensen die zich belangeloos, voor elkaar en de maatschappij inzetten. Elke maand verdieping. Elke maand een gezellige samenkomst.

Ik heb veel aan deze vereniging. Ik heb geweldige vriendschappen gesloten. Genius heeft mij geïnspireerd om mijn eigen zaak op te zetten en uit te bouwen. Van je passie je kracht maken. Genius heeft daarin veel opgeleverd als zakelijk netwerk. En ik ben op mooie plekken geweest. Van de Hermitage tot aan een Brabantse tipi. Van de archieven van de Nederlandse TV tot aan de havens van Rotterdam. Wij krijgen het elke maand wéér voor elkaar.

Voor die vereniging heb ik mij willen inzetten. Daden boven woorden. IG culinair, Taskforce, website, Genius Open, bestuur, communicatie commissie. Niet lullen maar poetsen.  

Flash-forward naar 2016. Er is in mijn leven veel veranderd in die drie jaar. Ik heb een eigen eenmanszaak. Ik ben operationeel directeur geworden bij een digitaal bureau. Eerst was ik voorzitter van de Taskforce. Toen werd ik voorzitter van de CC. Ik heb aan ambitie geen gebrek. En ik sta nu hier omdat ik voorzitter ben geworden van deze geweldige vereniging. Ik bied ik mijn ervaring, mijn passie en mijn energie om samen verder te groeien. 

Samen: commissies, IG’s en natuurlijk met het bestuur. Een heel divers team; vedettes, nieuwkomers, ondernemers, mensenmensen; maar allemaal aanpakkers. Dit is een bestuur met de voeten in de klei. En dat ervaar ik nu al als erg plezierig.  

Waar zouden wij naar toe willen? Op de nieuwe website staat: Genius is dé Nederlandse netwerkvereniging voor LGBT+ professionals. Ons doel is: ontplooiing in kennis, zakelijk netwerk en vriendschappelijke contacten. Daar is geen woord aan gelogen. We vervullen al bijna 25 jaar voor onze leden een belangrijke intellectuele, sociale en zakelijke behoefte. Daar mogen we trots op zijn.

Wat wij als bestuur willen, is blijven doen waar we goed in zijn. Wij zetten ons in op nog eens 25 jaar Genius. Maar, hoewel we onszelf moeten blijven, moeten we ons ook aanpassen aan de tijden waarin we leven.

Werving is nodig. Dat zien we in de ledenlijst. We mogen weer gaan groeien richting de 200 leden en misschien verder. En wat betreft de samenstelling; ik spreek hier graag over continuïteit. Iedereen is en blijft welkom. Maar de twintigers, dertigers en veertigers zijn het bloed waarmee ons verenigingshart nóg 25 jaar blijft pompen. En bovendien; we worden allemaal beter door een groter netwerk en meer nieuwe inzichten.

Een actieve vereniging is een gezonde vereniging. We zien vaak dezelfde mensen die zich continu inzetten. Maar als deze leden het rustiger aan willen doen, wie neemt het stokje over? Het aantal leden dat zich in de vereniging actief inzet moet hoger. Dat houdt de energie er in. We willen een actievere houding stimuleren van onze leden. 

Acceptatie en identiteit zijn belangrijke thema’s binnen deze vereniging en deze maatschappij. Genius biedt alle LGBT professionals een platform aan wie dat nodig heeft en iedereen moet zich bij Genius thuis kunnen voelen. Daarom is diversiteit belangrijk. Ik heb het over vrouwen, transgenders en mensen met verschillende culturele achtergronden. Die diversiteit verrijkt de vereniging en zorgt voor nieuwe inzichten.

Het zakelijk netwerk. Mensen verbinden. Ondernemers en carrières op weg helpen. Netwerken gebruiken voor zakelijke contacten en verdere ontplooiing; dat kan iedereen, van starter tot gepensioneerde. Iedereen kan zich nuttig inzetten en anderen helpen. Wij willen nadenken over hoe we dit kunnen faciliteren.

Openheid naar buiten. Die gordijnen open. Trots uitstralen en positie innemen. Vriendschappelijke banden aanhalen en samenwerken met andere LGBT verenigingen. In Nederland en misschien wel daarbuiten. Samen bereik je méér.

Financiële en administratieve stabiliteit. We hebben flinke verbeterslagen gemaakt. En daar kunnen we als vereniging weer mee uit de voeten. Ook belangrijk: laten we vooral van onze interne processen geen rompslomp maken. Genius is geen plek voor bureaucratie. Laten we in plaats daarvan onze energie steken in het opzetten van mooie dingen. 

Hier staan wij voor. Genius is goed, dat mag gezegd worden. En nu willen we van goed naar beter.

 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.