art roffaAls lid van Genius kom je graag onder de mensen. Nou, dat gaat lukken, want we gaan op zaterdag 7 februari 2015 Art Rotterdam bezoeken. Daarbij ligt de nadruk op videokunst. Daarover zal Dr. Helen Westgeest een lezing houden. Wie zich haar inleiding over Marc Rothko herinnert, zal ook deze niet willen missen.

De 16e editie van Art Rotterdam is opnieuw in de Van Nellefabriek. Met 132 binnen- en buitenlandse galeries (van lokale held Cokkie Snoei tot Western Exhibitions uit Chicago en Misako & Rosen uit Tokyo), waarvan 25 jonge, is het visuele aanbod zo overdadig, dat je er als argeloze bezoeker direct in zou verdrinken. Hadden we al vermeld dat het Mondriaanfonds er werk presenteert van kunstenaars die er een stipendium van ontvangen? En Intersections dat ruimte biedt aan non-profit spaces, projectruimtes en kunstenaarsinitiatieven.

Dat de stad Rotterdam in 2014 bovenaan alle hippe lijstjes stond en een steeds grotere stroom bezoekers trekt, is oud nieuws. Maar dat de kunstbeurs Art Rotterdam een steeds belangrijker plek op de internationale Art-kalender inneemt, weet niet iedereen. Le Monde noemde het 'een van de beste beurzen ter wereld'.

Gelukkig verstrekt Genius IG Kunst en Cultuur eerste hulp bij die veelheid aan visueel materiaal:

Stap 1: we concentreren ons op videokunst. In de Van Nelle Fabriek vind je een apart onderdeel met 12 'Projections', waarvan 6 wereldpremières.
Stap 2: vraag om deskundige hulp. Dr. Helen Westgeest gaf in september enthousiast de inleiding over Marc Rothko. Video en fotografie zijn haar specialiteit. Binnenkort verschijnt van haar hand in de Verenigde Staten hierover een boek. Dus is zij opnieuw gevraagd.
Stap 3: er blijft genoeg tijd over om zelf rond te wandelen en fotografen, schilders en het werk andere creatieve buitenlui te ontdekken. Voor kooplustigen met een kleiner budget is er 'We like Art', een afzonderlijke beurs.

Dit programma wijkt af van eerdere. Ten eerste omdat we beginnen met een lunch en eindigen met een borrel (geen diner!). Ten tweede, omdat aanmeldprocedure anders verloopt. Voor deelname meld je je ouderwets aan via de Genius website. LET OP: Daarnaast dien je ZELF een toegangsbewijs voor de beurs te kopen via de website van Art Rotterdam: www.artrotterdam.com. Tickets kunnen ook hier worden verkregen bij Ticketmaster.

Inleiding Helen Westgeest

Videokunst: een complex en immaterieel medium; vergelijkingen met verwante media

Op het eerst gezicht lijken de bewegende beelden van videokunst op film. Videokunst blijkt echter meer gemeen te hebben met visuele kunsten zoals schilderkunst. De kunstenaars die zich nu bezighouden met video, maakten voorheen vaak schilderijen of beeldhouwwerken. Ook de technische oorsprong van video ligt niet bij film, maar bij televisie. Sinds zijn eerste toepassing in door kunstenaars in 1965 (in 2015 dus het 50-jarig jubileum!), heeft dit medium verbazend veel veranderingen doorgemaakt, zowel technisch als artistiek. Begonnen als kritische opponent van televisie ontstonden door de ontwikkeling van projectietechnieken de black boxes waarin video als monumentaal beeld werd getoond. Ook op meerdere schermen, waardoor een ruimtelijke installatie ontstond, waartussen de toeschouwer zich moest bewegen.

Voorzien van deze kennis bezoeken we de videosectie.

Voor meer informatie over Helen Westgeest, zie: http://hum.leiden.edu/lucas/members-modern-contemporary/westgeesthf.html

Programma-overzicht

12u00 ontvangst met broodjes
12u40 welkomstwoord
12u50 inleiding Dr. Helen Westgeest
14u00 aanvang bezoek videosectie en andere delen van Art Rotterdam
17u00 borrel
18u30 slot
De beurs is open tot 19:00 uur.

Locatie en bereikbaarheid

Art Rotterdam vindt plaats in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Voor alle gegevens, ook vervoer, zie: http://www.artrotterdam.com/users/128/content/home/index.html
Een paar dagen van te voren ontvangen deelnemers bericht in welke ruimte ontvangst, inleiding en borrel plaatsvinden. Hou dit dus goed in de gaten.

Kosten

Deelname aan het programma, incl. lunch en borrel: € 22.
Zelf en afzonderlijk online kopen van ticket voor Art Rotterdam: € 13,50.
Aan de kassa kost een ticket € 4 meer.
Tickets kunnen ook hier worden verkregen bij Ticketmaster.
Er zijn ook combitickets voor twee dagen.
Bezitters van een vrijkaart voor Art Rotterdam kunnen daarmee naar binnen.

Aanmelden

Leden en kandidaat-leden kunnen zich aanmelden via de website. Introducés betalen altijd 10 euro extra en kunnen een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We zien jullie graag in grote getale naar deze bijeenkomst komen. Anders dan anders.


Namens de voorbereidingsgroep:
Frans van Wel
Hendrikus Kamphuis
René Onsia
Jan Willem Wijker
Frits van der Zweep

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.