prodemosNederlanders houden (nog steeds) van Europa, hebben vertrouwen in hun niet-corrupte politici en brengen de gelukkigste kinderen van het continent voort. Allemaal goed nieuws, maar toch verschijnen er steeds meer barsten in de Hollandse heilstaat. Heilstaat? Rechtsstaat!
Verschillende ontwikkelingen tasten onze rechtstaat aan. Daarover discussiëren we zaterdag 31 mei in Den Haag. Denk aan de steeds grotere bevoegdheden voor de overheid bij de opsporing van misdrijven als terrorisme en witwassen, zonder dat er voldoende mechanismen worden ingebouwd om tegenwicht te bieden.
Steeds meer overtredingen worden afgehandeld zonder tussenkomst van de rechter. Betekent die administratieve afdoening geen verarming van ons rechtssysteem?
Maar ook iets ogenschijnlijk simpels als de verhoging van de griffierechten en de beperkte financiering van rechtshulp kan verstrekkende gevolgen krijgen.


Volkert van der G.
Misschien nog het meest zichtbaar in de media is de voortdurende bemoeienis van parlementariërs en politici met de rechtsgang bij de rechterlijke macht. Denk aan de discussie over de vervroegde vrijlating van Pim Fortuin-moordenaar Volkert van der G. Staatssecretaris Teeven maakt er geen geheim van dat hij Volkert het liefst langer zou vasthouden, maar dat hij met lege handen staat in ons rechtssysteem. Persoonlijke betrokkenheid, of uitvoerende macht die zich met de rechterlijke macht bemoeit?

 

Sprekers
Genius-leden Bernard Verbunt en Michiel Werkhoven organiseren de thema-middag De Rechtsstaat onder Druk. Vooraanstaande sprekers uit de rechtsfilosofie en rechterlijke macht zullen zich over bovenstaande vragen buigen. Professor Andreas Kinneging is verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden, faculteit Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Metajuridica, Rechtsfilosofie. Hij was medeoprichter van de Edmund Burkestichting, schreef veel over staat en democratie en zorgde voor een Nederlandse renaissance van het werk van Alexis de Tocqueville.
Michiel Werkhoven is voorzitter van de Accountantskamer en mengt zich regelmatig in maatschappelijke discussies over de rol van de accountant. Hij was vorige week in het nieuws, omdat een partner van KPMG door de Accountantskamer werd berispt wegens ‘tuchtrechtelijk verwijtbaar bedrag’. Een derde spreker uit de politiek-journalistieke hoek wordt nog toegevoegd. Check de website van Genius! Na deze 3 inleidingen zal ruimte zijn voor een debat met de zaal.


Locatie
Discussiëren over de rechtsstaat doe je natuurlijk in Pro Demos, het gloednieuwe Huis voor Democratie en Rechtstaat in Den Haag, Hofweg 1. Met uitzicht op het Binnenhof. Of we in de nagebouwde Parlementszaal debatteren, is nog niet bekend.


Martelroute
Dan volgt een rondleiding door het Haagse museum de Gevangenpoort, waar onder meer Cornelis De Witt heeft vast gezeten. (Let op, er is plaats voor eerste 50 aanmelders). Voor de liefhebbers zijn er schandblokken, schandpalen en brandmerken in de aanbieding. De Gevangenpoort is onderdeel van het Binnenhof, op steenworp afstand van Pro Demos en de borrelplek, Café Brasserie Dudok. Daar wordt ook gedineerd.

 

Programma

12.45 u ontvangst
13.15 u welkom en opening themamiddag
13.20 u dhr. prof. dr. Andreas Kinneging
13.55 u (eventueel spreker uit politiek-journalistieke hoek)
14.30 pauze
14.45 u dhr. mr. Michiel Werkhoven
15.20 u debat
+/- 15.55 u einde
16.00 u rondleiding Gevangenpoort: Let op, er is alleen plaats voor eerste 50 aanmelders
17.00 u borrel
18.15 u diner
21.00 u einde

 

Kosten

Het middagprogramma inclusief koffie/thee kost voor leden en kandidaatleden EUR 14,00 per persoon (inclusief rondleiding Gevangenpoort voor de eerste 50 aanmeldingen)
Uitsluitend het diner (inclusief twee consumpties) kost voor leden en kandidaatleden EUR 38,00.
Het totale programma (middagprogramma plus diner) kost voor leden en kandidaatleden EUR 52,00.
Drank tijdens borrel is voor eigen rekening.

 

Aanmelden
Leden en kandidaat-leden kunnen zich aanmelden via de website. Introducés betalen altijd 10 euro extra en kunnen een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij hopen op een grote opkomst!
Bernard Verbunt/Michiel Werkhoven

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.