Zondag 07 juli 2013.

Lezing over ‘Homoseksualiteit in de opera’ door Hans Nieuwenhuis in combinatie met een bezoek ‘Dood in Venetië’ (Benjamin Britten)220px-Thomas Mann 1937 copy

Der Tod in Venedig, de beroemde roman van Thomas Mann, inspireerde Benjamin Britten tot een van zijn mooiste opera's. Gustav Aschenbach, een schrijver op leeftijd, wordt gekweld door twijfels over zijn kunst en reist af naar Venetië. Daar wordt Aschenbach geconfronteerd met de personificatie van schoonheid: de Poolse knaap Tadzio, tot wie hij zich sterk voelt aangetrokken. Terwijl de stad wordt geteisterd door een cholera-epidemie raakt Von Aschenbach volledig in de ban van de jongen, in wie hij Eros verpersoonlijkt ziet. Een geval van knapenliefde bij een ouder wordende kunstenaar, somber-ironisch en doortrokken van de dood.

Britten toont met een ongekende openheid de persoonlijke conflicten van iemand die maatschappelijk een buitenstaander is. Voor de muzikale begeleiding zet Britten het orkest in wanneer het om de realistische verhaallijn gaat, terwijl exotische gamelaninstrumenten de schoonheid verklanken van Tadzio, die overigens in het geheel niet zingt; Aschenbachs monologen ten slotte worden alleen door de piano begeleid. De conclusie is dat schoonheid en volmaaktheid altijd gepaard gaan met verlies en vernietiging.

Hans Nieuwenhuis is een van de grote figuren uit de Nederlandse Opera. Als acteur, ontwerper,, schrijver en regisseur verdiende hij zijn sporen in de nationale en internationale operawereld. Hij werkte met de grote zangers, acteurs en dirigenten der aarde en geeft tegenwoordig wokshops en lezingen over heel de wereld, van China en Japan tot Amerika en Rusland. Ook is hij veelgevraagd jurylid bij internationale concoursen.

Speciaal voor Genius houdt hij een boeiende lezing over Homoseksualiteit in de Opera. Dat gebeurt op een spannende locatie: een stemkamer in het Muziektheater. Na afloop gaan we in een gezellige omgeving nog even napraten.

De voorstelling wordt in het Engels gezongen (met Nederlandse boventitels) en duurt bijna 3 uur, inclusief 1 pauze.

- 12.00 uur, ontvangst met koffie, thee, frisdrank

- 12.15 uur lezing Hans Nieuwenhuis

- 13.30 operabezoek

- 16.30 einde opera, borrel met na-zit, mogelijk etentje

Het Muziektheater Amsterdam

Waterlooplein 22

1011 PG Amsterdam

Postbus 16822

http://www.het-muziektheater.nl

http://www.hansfmnieuwenhuis.nl

Metro station Waterlooplein, parkeergarage aanwezig

€75,- euro voor het middagprogramma incl. koffie, thee en de lezing, en na-zit met Hans Nieuwehuis, de consumpties zijn daarbij voor eigen rekening. Ook een eventueel etentje na afloop is voor eigen rekening

Leden en kandidaatleden kunnen zich aanmelden via de website. Introducés kunnen een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een zondag vol pure schoonheid, onderhuidse verlangens en prachtige muziek..!

Activiteiten Commissie.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.