spektakel 16 1Wat doet een biograaf wanneer hij dingen ontdekt over de hoofdpersoon waarvan hij even op z'n achterhoofd moet krabben? Koen Hilberdink, biograaf van Johan Polak, zit middenin het schrijfproces over het bewogen leven van Polak, erflater van de homobeweging en de uitgeverswereld. En krijgt zodoende met dit dillemma te maken. 'In de jaren zestig werd er heel anders gedacht over seksualiteit dan nu', vertelt Koen. 'Ik moet bij wat ik ontdek en beschrijf, heel zorgvuldig zijn en alles in het kader van de tijd plaatsen.'

In een boeiende presentatie met woord en beeld, neemt Koen ons mee op zijn ontdekkingsreis door het leven van Johan Polak. Als special guest kunnen we Teigetje & Woelrat, Ted van Lieshout en (onder voorbehoud) Willem Melchior verwelkomen. De middag in het kader van het Midzomergracht festival is toegankelijk voor leden en niet-leden. Dus: neem je beste vriend/in mee om eens kennis te laten maken met Genius!

Datum : zaterdag 22 juni

Tijd : 16.00 – 18.00 uur

Locatie : Cocktaillounge Winkel van Sinkel

Entree : 5 euro, glaasje prosecco gratis bij binnenkomst

 

Johan Polak is een mythe in de boekenwereld. Uitgeverij Polak & Van Gennep, de uitgeverij die hij in 1962 samen met Rob van Gennep oprichtte, is uitgegroeid tot een begrip. Johan Polak behoort tot de grote erflaters van het homoseksueel cultureel erfgoed. Kort na de oorlog las Polak zijn eerste gedicht van Leopold. Het was een coup de foudre. Obsessief ging hij op zoek naar bijzondere drukken en edities van de dichter. Johan Polak zocht nadrukkelijk aansluiting bij de vooroorlogse literaire traditie en keerde zich af van de moderne poëzie van bijvoorbeeld de Vijftigers. Deze opmerkelijke keuze bepaalde zijn uitgavebeleid.

Koen Hilberdink (1957) is biograaf en hoofd Genootschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij schreef een biografie over Paul Rodenko, ‘Ik ben een vreemdeling. Ik sta apart’ (2000), en een biografie over Hans Lodeizen (2007). In 2014 zal zijn biografie over Johan Polak verschijnen.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.