UitEigenStad_logoVerduurzaming van ons leven is meer dan alleen zonnepanelen op het dak of bewuster autorijden. Het is vooral het beperken van aanvoerroutes en een groter bewust zijn van hoe productieprocessen verlopen en hoe schoon of vervuilend die zijn. Stadslandbouw verenigt een aantal positieve zaken van duurzaamheid en is bovendien aaibaar.

We belichten het fenomeen stadslandbouw met een inleiding en een bedrijfsbezoek, om vervolgens volledig verantwoord uit de eigen stad te gaan eten.

Eten uit eigen stad, het lijkt een hype, een nieuwe ontwikkeling. Toch is niets minder waar. Eten uit je eigen stad bestaat al zo lang als er mensen in stedelijke omgeving wonen. Het is eerder vreemd dat stadse mensen soms geen idee meer hebben hoe een komkommer groeit, hoe je er voor zorgt dat bloemkool hagelwit is, of erger, hoe aardbeien behoren te smaken. Belangstelling voor voedsel in combinatie met het besef dat juist het vervoer de duurzaamheid schaadt heeft geleid tot een herleving van de stadslandbouw.

 

Uit je eigen stad

In Rotterdam heeft Uit je eigen stad het initiatief genomen om op anderhalve hectare grond een begin te maken met Rotterdamse stadslandbouw. Op een voormalig havenspoorterrein is begin 2012 een aanvang gemaakt met het bouwen van kassen en het bewerken van de grond. Een van de initiatiefnemers van Uit je eigen stad, komt vertellen over het fenomeen stadslandbouw en hoe zij daar bij het Marconiplein in Rotterdam vorm aan geven en welke plannen zij voor Rotterdam en de rest van Nederland hebben. Zo wil Uit je eigen stad in 2018 vertegenwoordigd zijn in vijf grote steden. Het is de ambitie van de stadsboeren om een groot deel van de voedselbehoefte van Rotterdam van de eigen Rotterdamse bodem te laten komen. Na de inleiding kunnen we een bezoek brengen aan de akkers en kassen van de stadsboeren.

Jan Willem van der Schans

Jan Willem van der Schans is werkzaam als onderzoeker bij het LEI (Landbouw Economisch Instituut) in Wageningen en een warm pleitbezorger van het fenomeen Stadslandbouw. Als het aan Jan Willem van de Schans ligt gaat stadslandbouw een prominente rol spelen in de voedselvoorziening van de urbane Nederlander. Denk aan landbouw op braakliggende bedrijventerreinen, op daken en in parken. Door gemeenten wordt stadslandbouw steeds meer gezien als leverancier van stedelijke diensten, zoals groene aantrekkelijkheid en sociale cohesie, als manier om de productie van voedsel weer dicht bij de mens te krijgen.

Maar vormt stadslandbouw nu echt een serieus alternatief voor de huidige intensieve landbouw of is het vooral een eigentijdse vorm van plantsoenendienst? Hoe ziet de voedselvoorziening van steden er in 2030 uit? Wat zou het belangrijkste doel van stadslandbouw moeten zijn, en hoe kunnen stedenbouwkundigen ruimte creëren voor landbouw in de stad?

We zijn zaterdag 30 juni te gast bij de Fruitvis, een oud havendouanekantoor in de Fruithaven van Rotterdam . We worden er ontvangen, we luisteren en we borrelen hier. Pal naast de Fruitvis liggen de akkers van Uit je eigen stad, waar we ook zullen gaan kijken. Vervolgens trekken we naar het iets verderop gelegen restaurant Van de boer. In dit restaurant, dat vanwege zijn originele gerechten en goede service al veel lovende commentaren mocht ontvangen (zie ook NRC 19 mei 2012), krijgen we een driegangenmaaltijd geserveerd. Alle ingrediënten van die maaltijd zijn biologisch gekweekt en komen van bedrijven die zo dichtbij mogelijk bij Rotterdam liggen. Het restaurant heeft een beperkt aantal plaatsen, dus geef je snel op, want eten bij Van de boer is meer dan eten alleen.

Programma

13.30 Ontvangst

14.00 Aanvang JW vd Schans

14.45 Uit je eigen stad

15.30 Pauze

15.45 Rondleiding tuin

16.15 Borrel

18.00 Diner

Bereikbaarheid

De Fruitvis is prima met de auto bereikbaar en gratis volop parkeergelegenheid voor de deur. Met de metro reis je naar halte Marconieplein en loopt het laatste stukje (5 min) naar De Fruitvis.

Restaurant Van de boer is gelegen aan Mathenesserweg 2, 3026 HA, Rotterdam , 10 minuten lopen, of met de auto, na 18.00 uur is het ook daar gratis parkeren.

Kosten

Het middagprogramma inclusief een borrel kost 15 euro per persoon. De middag met borrel en het aansluitende diner kost 55 euro per persoon. Alleen het diner kost 40 euro. Alle prijzen zijn inclusief drank.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website, na inloggen in de rechter kolom. Introducés kunnen een email sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De aanmelding is definitief bij aanmelding en verplicht tot overmaking van het verschuldigde bedrag . Overigens is het aantal deelnemers voor het middagprogramma onbeperkt.

 

Graag tot ziens in Rotterdam!

Nico van Scheijndel en Reinier de Poorter

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.