EPDCartoonOp 26 mei aanstaande organiseert de Interessegroep Gezondheid en Welzijn een bijeenkomst over ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de invloed daarvan op de relatie tussen de patient en de arts/hulpverlener. Er zal worden ingegaan op sociaal-culturele veranderingen en invloed daarop op de arts-patient relatie. Naast puur medische zorg is er intoenemende mate behoefte aan aangepaste psychosociale zorg, bijvoorbeeld bij chronische ziekten en bij patienten met een verschillende culturele achtergronden. Ook de invloed van ICT op de gezondheidszorg komt aan bod, waarbij we met name zullen ingaan op het Electronisch Patientendossier.

 De tijd dat een arts gezien werd als een alwetende weldoener en de patiënt als de onmondige ontvanger van de zorg is al lang voorbij. De hedendaagse patiënt wordt geacht mondig te zijn en een behandelovereenkomst met zijn artsen of andere hulpverleners te sluiten. De arts wordt geacht uitgebreid uitleg te geven aan de patiënt over de diagnose, prognose, behandelopties en behandelrisico’s. Via het internet heeft de patiënt meer dan ooit de mogelijkheid zelf informatie te zoeken over zijn aandoening en behandeling. Met name bij chronische ziekten wordt de arts- patiëntrelatie daardoor steeds minder hiërarchisch en meer en meer een soort partnerschap. In ieder geval moet de medische zorg en begeleiding steeds meer worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt.


62Het eerste gedeelte van de middag bestaat uit voordrachten van 2 klinisch psychologen, Marike Lub en André van Houwelingen.
Marike Lub is al meer dan 30 jaar werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde Ziekenhuis, in Den Haag. Marike heeft diverse piblicaties op haar naam en wordt regelmatig voor lezingen gevraagd, waarbij de hechtingstheorie van Bowlby haar speciale interesse heeft. De laatste jaren heeft Marike zich toegelegd op het opzetten van intervisie en coaching voor artsen in opleiding. Haar voordracht zal met name gaan over de veranderende arts-patiëntrelatie.

André van Houwelingen is sinds 5 jaar werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut in het MCH/Westeinde. Daarvoor werkte hij onder andere in de geestelijke gezondheidszorg en binnen een commerciële praktijk voor arbeidsgerelateerde problematiek. In het MCH houdt hij zich bezig met de psychologische behandeling van diverse groepen patiënten zoals oncologische patiënten, maar ook patiënten met chronische aandoeningen, zoals Diabetes Mellitus, Parkinson en HIV/aids. In 2008 heeft hij een lezing in Ankara gehouden over homoseksualiteit en Islam in de Nederlandse context. André is kandidaat-lid van Genius. Zijn voordracht gaat over de psychosociale begeleiding van patiënten met chronische aandoeningen en over de behandeling van verschillende patiëntengroepen in een multicultureel ziekenhuis.


Het tweede gedeelte van de middag is gewijd aan ICT ontwikkelingen in de zorg. Naast de al eerder genoemde mogelijkheid voor patiënten om informatie op internet te vinden zijn er vele andere ICT-toepassingen in de moderne gezondheidszorg, zoals het gebruik van Social Media voor contacten tussen artsen en patiënten en patiënten onderling of Tele-medicine. Voor deze middag echter is het focus gericht op een toepassing, die uitgebreid in het nieuws geweest is, het Electronisch Patiënten Dossier. Hierover wordt een duo-presentatie gegeven door Mark Freibel en Daniël Swinkels.

Mark Friebel, Geniuslid, is KNO-arts in het Albert SchweitzerZiekenhuis in Dordrecht (http://www.kno.asz.nl) en binnen zijn vakgebied en ziekenhuis intensief betrokken bij website- en EPD-ontwikkelingen. Zo is hij actief op Twitter (@KeelNeusOor) en heeft hij zijn eigen website www.kno-artsen.nl.

Daniël Swinkels heeft 15 jaar ervaring in het concipiëren en functioneel ontwerpen van enterprise resource systemen Hieronder vallen data- verwerkende sysytemen voor het OV- chipkaartprogramma, de Nederlandse Spoorwegen, telecomindustrie evenals reserveringssystemen voor de luchtvaart- en hotelindustrie. Hij is operationeel directeur van zijn eigen ICT bedrijf, Vidus en houdt zich onder andere bezig met het voor Nederland ontwikkelen van een Electronisch Patiëntendossier. Ook hij is kandidaat-lid van Genius.

Mark en Daniël’s presentatie gaat over het EPD. Wat houdt het in? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de voors en tegens van een landelijk EPD? Waarom heeft de 1e kamer een voorstel om te komen tot een landelijk EPD verworpen? In een aantal ziekenhuizen kunnen patiënten al hun eigen EPD inzien, wat zijn de voor- en nadelen daarvan en wat zijn de consequenties voor bijvoorbeeld de arts-patiëntrelatie?

Het programma:

13.00 Ontvangst met koffie/thee en taart

14.00 Voordracht Marike Lub

14.30 Voordracht André van Houwelingen

15.00 Vragen/discussie

15.15 Koffie/theepauze

15.45 Voordracht Mark Friebel en Daniël Swinkels

16.30 Borrel (inclusief)

18.00 Diner

Kosten voor de middag inclusief de borrel zijn 10 Euro, voor de hele activiteit inclusief diner 40 Euro, exclusief drankjes bij het eten. Het diner bestaat uit een buffet met vlees- en visgerechten (Variabuffet). Gaarne wel aangeven als je vegetariër bent, dan worden er speciale vegetarische gerechten aan het buffet toegevoegd.

De aanmelding is definitief en verplicht tot overmaking van het verschuldigde bedrag .

Locatie:

Stadscafe de Observant, Stadhuisplein 7, Amersfoort. http://www.observant.nl/overige-info/route-contact/

Aanmelden:

Leden én kandidaatleden kunnen zich aanmelden via de website (zie link rechts onder 'Meld je nu aan!'). Introducés worden verzocht een mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.