Koning-Beatrix-Foto-AP

KONINGSHUIS EN STAATSRECHT: ONGESCHREVEN 'OMGANGSVORMEN'

 

Met Koninginnedag heel dichtbij, en de recente debatten in de Tweede Kamer over de positie van de Koningin bij de kabinetsformatie nog vers in het geheugen, nodigt Genius iedereen uit voor een middag, die gewijd is aan Koningshuis en Staatsrecht.

 

Gijsbert ter Kuile, lid van Genius, neemt ons mee in onze Vaderlandsche Geschiedenis. Hoe werd Nederland een Republiek? En hoe kwam het dat ons land een koninkrijk werd? En hoe verhoudt Nederland zich tot het Huis van Oranje? Immers, Prins Claus heeft ooit gezegd dat Nederland een republiek is met een monarch als staatshoofd (zoals Frankrijk een monarchie lijkt te zijn met een president als staatshoofd). Gijsbert heeft o.m. gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad jrg.2004: "Wat is daarop uw antwoord? Over koninklijke huwelijken, parlementaire toestemming en Mabelgate."

Jan Hoedeman, politiek journalist van de Volkskrant, maakt ons deelgenoot van zijn waarnemingen van, en ervaringen met de (staatrechtelijke) verhoudingen tussen de Koningin, de opeenvolgende premiers, en de ministeriele verantwoordelijkheid. Het kan niet uitblijven dat ook de recente Kamerdebatten over de rol van de Koningin bij de kabinetsformaties aan de orde komen.

Jan Hoedeman is ook voorzitter van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis en auteur van o.m. "Willem IV, van prins tot koning", "Vrouwen van Oranje: de nieuwe prinsessen en de monarchie", en "De strijd om de waarheid op het Binnenhof".

We hebben een prachtige locatie, Hotels van Oranje, Noordwijk, voor de bijeenkomst. Bij hopelijk ruimschoots voorhanden Oranjezon kunnen we de ontvangst, de pauze en de borrel  -met de traditionele toast op de Koningin ter gelegenheid van Koninginnedag -  op het terras houden. En voor de liefhebbers is er ook gelegenheid om tussen programma en diner nog even het strand op te gaan.

de organisatoren:

Oscar Weijmer

Koos Lukkien.

----------------------

Locatie:

Hotels van Oranje,

Koningin Wilhelminaboulevard 20-31 

Noordwijk

Ontvangst in de Bentley Bar van het hotel; ingang aan de boulevard, rood-witte luifel.

Parkeren op eigen terrein: 2,- per uur op basis van beschikbaarheid; of in parkeergarage 35,- per etmaal, vooraf reserveren.

Programma:

13.00 uur:  ontvangst deelnemers met koffie en gebak

14.00 uur:  lezing Gijsbert ter Kuile: "Hoe stadhouderlijk is ons koningshuis? Onze republikeinse wortels " 

14.30 uur:  pauze

15.00 uur:  lezing Jan Hoedeman: " Spanning tussen ministers en de koning: koorddansen op de strakke lijn tussen het Binnenhof en Paleis Noordeinde " 

 

16.00 uur:  discussie met de inleiders

16.30 uur:  borrel / gelegenheid tot strandwandeling

18.30 uur:  diner

Kosten middagprogramma en borrel:

10,-  leden en kandidaatleden;  15,-   niet-leden/introducees

Kosten gehele programma incl. diner:

57,50  leden en kandidaatleden;  65,-  niet-leden/introducees

Kosten borrel en diner:

50,-  leden en kandidaatleden;  55,-  niet-leden/introducees.

Aanmelden kan tot en met uiterlijk maandag 23 april. Aanmelden kan via de website, zie rechts onder 'Meld je nu aan', onder gelijktijdige betaling van het verschuldigde bedrag Kandidaatleden melden zich aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.