morrenDit jaar is er een Sint Maartens Borrel! Op deze borrel, zondag 13 november, zal kunstenares Gerti Bierenbroodspot (1940) speciaal voor de leden van Genius vertellen over haar werk en in het bijzonder over het werken met albast, een bijzondere gipssoort. Galerie Morren in Amsterdam zal onze gastheer zijn.

Bierenbroodspot is een veelzijdige kunstenares. Ze schildert en beeldhouwt, ontwerpt gobelins, serviezen en gebrandschilderd glas. Haar centrale thema is het labyrint van de Tijd, waarin wij mensen ronddwalen. Zij is vooral gefascineerd voor wat is vergaan en door de Tijd is getransformeerd tot archeologie. Het zijn de voorbije plaatsen die in de verbeelding leven en die Bierenbroodspot vereeuwigt in haar werk. Zo ook Lepcis Magna, de karavaanstad in Lybië.

Lepcis Magna ligt in Lybië, ongeveer 120 km van Tripoli. In deze stad zijn zeer veel archeologische vondsten te bewonderen, de oudste ruïnes dateren uit de 7e eeuw voor Christus. Lepcis Magna is vrijwel onaangetast en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De reusachtige beelden en de antiek gevormde stenen vormen voor tal van kunstenaars een bron van inspiratie. Zo ook voor Bierenbroodspot. De historische plek spoorde haar aan tot het maken van haar grootste schilderij ooit: ‘The Emperors Dream’ is 2 meter hoog en 3,5 meter lang! Het monumentale werk ademt de sfeer van deze antieke stad: sprankelde rode porfieren kolommen, grillig getekende marmerplaten, bronskleurige verwoeste brokstukken, frontons, kapitelen. Reusachtige uit baksteen opgetrokken muren torenen uit boven diepe meren en weerspiegelen in een uitzonderlijk palet van bruin-paars, indigo blauw, Napelsgeel en gebrande sienna. Het glimmende licht is citroengeel, het nieuwe geel in Bierenbroodspots palet. De kleur is in al haar nieuwe Libische werk terug te zien, als een glinsterende onderschildering.

Bierenbroodspot was enige jaren geleden in Lepcis Magna, wat resulteerde in de tentoonstelling ‘Lepcis Magna’. De recente politieke ommekeer in Lybië bracht tal van herinneringen boven. Vandaar dit jaar opnieuw een expositie over Lybië, dit keer getiteld: ‘Memories of Lybië’. De kunstenares is sinds 2008 openlijk lesbisch, haar levenspartner Fong-Leng werd beroemd in de jaren zeventig met haar vriendin Mathilde Willink.

De lezing is in Galerie Morren, waar ook de expositie is te zien.

De Sint Maartensborrel is in plaats van de jaarlijkse kerstborrel, omdat in december veel leden op vakantie zijn of anderszins een drukke periode hebbben. Met deze St.Maartensborrel hopen we een gezellig nieuwe traditie te kunnen opbouwen, dus: allemaal komen! Zoals je ven Genius gewend bent, wordt er gezorgd voor heerlijke hapjes èn drankjes.

Tijd: van 17.00 tot circa 19.00
Toegangsprijs: 8 euro.



De betaling geldt als inschrijving, opgeven is dus niet nodig!

Denk er wel aan je naam duidelijk te vermelden. 

Adres:
Morren Galleries
Prinsengracht 572
1017 KR Amsterdam

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.