Design en de automobiel
Bijeenkomst Kunst & Cultuur 24 september

AutoDesignZaterdag 24 september, 125 jaar na de uitvinding van de auto door mijnheer Carl Benz in Mannheim, staat bij Genius de vormgeving van dit favoriete mobiele speeltje centraal. Want de auto heeft het ver geschopt en mag zonder meer de culturele icoon van de 20ste eeuw genoemd worden. Ik rijd, dus ik besta. Ben jij een nuchtere Genius-lid dat zijn wagen niet koestert als fetisjobject maar hem ziet als een technisch apparaat, een vervoermiddel? Design onbelangrijk? De leden van interessegroep Kunst & Cultuur willen je graag van je waanbeelden verlossen.

Daarbij zouden we je op verplichte pelgrimstocht naar het Zentrum für Kunst und Medientechnologie in Karlsruhe kunnen sturen, waar ze een enorme expo hebben ingericht met werk van kunstenaars, die aan de vierwieler een eigen draai hebben gegeven (o.a. Erwin Wurm, Olav Mooij, John chamberlain). Of we deporteren je naar de Car Fetish Show in Museum Jean Tinguely in Bazel. Maar dat is zo’n gedoe en leidt maar af van de vraag waar het ons echt om gaat: hoe komt het dat het uiterlijk van de auto zo is veranderd? Waar komt het typerende autodesign vandaan?

Twee grote autokenners komen ons uitleggen waarom de auto er nu uitziet zoals hij er uit ziet. Een man van de theorie, en een van de praktijk. Ernie Mellegers doet onderzoek naar het verband tussen auto’s en architectuur. Hij promoveerde op de invloed van Le Corbusier. Mellegers zal een aantal sleutelontwerpen tonen, die in één oogopslag de veranderingen tot de jaren zestig toenen. Onder het motto vertel me waarin u rijdt en ik vertel u wie u bent: Mellegers bezat of bezit een Citroen DS uit 1973, een Lancia Fulvia Zagato uit 1972, een Alfa Romeo Nuova Super (1975).

Fedde Talsma bestuurt waarschijnlijk een Volvo. Hij is een van de invloedrijkste Nederlandse auto-ontwerpers. Als Design Director Exteriors van Volvo houdt hij zich bezig met de vormgeving van de buitenkanten van Volvo’s en was hij de geestelijk vader van de nieuwe cabriolet C70. ‚Er is iets tussen mannen en auto’s. Een soort instinct, een soort verstandhouding ook. Helemaal niet rationeel, maar emotioneel.’ Deze ervaringsdeskundige (25 jaar in de autobranche) zal spreken over de ontwikkeling van autodesing als gevolg van de laatste 50 jaar van massamotorisering.

De bijeenkomst vindt plaats in het Eindhovense DAF museum, waar we de bewijzen van Neerlands glorieuze autoverleden kunnen bewonderen.

Programma
13.00 uur      Ontvangst met koffie, thee in DAF museum, Eindhoven
13.30 uur     Welkomstwoord en introductie sprekers
13.35 uur     Opkomst van de auto tot de jaren zestig, door architectuurhistoricus Ernie Mellegers
14.30 uur     Pauze
14.45 uur    Het design van de auto als gevolg van laatste 50 jaar massamotorisering, door Volvo Design Director Exteriors Fedde Talsma
15.45 uur    Uiteenzetting over DAF-Musuem
16.00 uur    Rondgang door DAF-musuem en borrel op het Dorpsplein
17.00 uur     Einde middagdeel en verplaatsing naaar Restaurant Usine, in de Witte Dame    We
18.00 uur    Welkomstborrel en diner in restaurant USINE, gevestigd in designtempel de Lichttoren. ‚Le plus grand cafe du monde' is tot 02.00 uur geopend.

Locatie
DAF Museum
Tongelresestraat 27
5613 DA Eindhoven
www.dafmuseum.nl

Op 15 minuten lopen vanaf Eindhoven CS, ook bereikbaar met buslijn 5 (halte Tongelresestraat bij de Hefbrug). Bij DAF museum kan gratis geparkeerd worden. Na afloop lopend naar de Lichttoren, naar restaurant USINE.

USINE
Lichttoren 6
5611 BJ Eindhoven
www.usine.nl

Kosten:
Deelname aan gehele dag inclusief borrel in het DAF museum en diner in USINE: 55 euro. Inclusief welkomstdrankje vooraf en twee comsumpties bij het eten.
Middagprogramma incl. borrel 10 euro.

Aanmelden
Leden kunnen zich alleen aanmelden via de website: http://www.genius.nl/component/registrationpro/?view=event&did=46
Kandidaat-leden kunnen zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden met een cc-mailtje aan hun begeleider binnen de BC.

Bedrag graag overmaken naar ING-rekening o.v.v. voor- en achternaam van deelnemer (s). Vergeet niet dat je aanmelding pas geldt als de betaling binnen is.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.