vlagisraelIn het voorjaar van 2011 is het dan toch echt zo ver! Dan dient voor Geniusleden de gelegenheid zich aan om te worden ingewijd in de vele facetten van het leven in Israël! Dat gaat dan gebeuren onder begeleiding van een plaatselijke gids. Hij woont in Israël, maar spreekt vloeiend Nederlands. Hij is zeer goed bekend met zowel de bezienswaardige historische plaatsen als het maatschappelijke en culturele leven. Verder is deze gids zelf gay en uit dien hoofde is hij ook goed bekend met het gay leven in Israël. Kortom, de ideale gids voor ons, zou ik denken.

Israël is om vele redenen een bijzonder land dat op mij in ieder geval een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Hoewel het land sinds het begin van de jaren '90 sterk is verwesterd, heeft het door zijn situering in het Midden-Oosten dat het land in ieder geval deels vijandig is gezind en het gegeven dat het na de Tweede Wereldoorlog is opgebouwd door joodse immigranten, diverse duidelijk herkenbare eigen trekken. Die eigen trekken worden verder versterkt door het feit dat het land een verzamelplaats van heiligdommen is van verscheidene religies: de joodse, de islamitische en de christelijke.

Israël is geen zachtzinnige samenleving en ook geen samenleving die ruim baan biedt aan nuances en finesses. Sterker nog, geciviliseerde Europeanen zullen de Israëlische samenleving op het eerste gezicht misschien als ietwat onbehouwen en lomp ervaren. En in elk geval als zeer direct. Wanneer je dan de moeite neemt om stil te staan bij de omstandigheden waaronder en de omgeving waarin de Israëli's leven en de impact die dat heeft op hun samenleving – denk bijvoorbeeld aan het belang dat de Israëlische samenleving daardoor hecht aan een sterk leger, gebaseerd op dienstplicht voor in beginsel iedereen, zowel mannen (3 jaar) als vrouwen (2 jaar) – begrijp je de wat ruw overkomende omgangsvormen al veel beter. Als je dan vervolgens nog wat meer moeite doet en je openstelt voor de Israëli's zul je erachter komen dat achter het wat ruwe machismo-achtige gedrag veelal oprechte hartelijkheid schuil gaat. Israëli's houden van het leven, en laten dat blijken ook!

Er is al een voorzichtige aanvang gemaakt met de inhoudelijke organisatie van de reis, maar veel ligt nog open. Uitgangspunt is in ieder geval dat de reis afwisseling kent, waarbij enerzijds historische en culturele bezienswaardigheden (bijvoorbeeld Jeruzalem, Massada, de Dode Zee) worden bezocht en anderzijds ook kennis wordt gemaakt met aspecten van de Israëlische samenleving (Kibbutzim, het leger, een ambassadebezoek, het gay life in Tel Aviv). Zo mogelijk proberen we ook de Palestijnse gebieden aan te doen. Het is de bedoeling dat onze reis gaat plaatsvinden in mei 2011, en zij zal zo worden ingepland dat feestdagen zo veel mogelijk worden vermeden. Dit, omdat tijdens de feestdagen binnen Israël zelf hele volksverhuizingen plaats vinden van mensen die bij familie op bezoek gaan of een dagje vertier zoeken aan het strand of in de binnenlanden. Hotels zijn dan moeilijk te vinden of zeer prijzig, terwijl daarnaast veel dicht is.

De definitieve data zullen na consultatie van alle geïnteresseerden worden geprikt. Dat zal overigens snel na plaatsing van deze oproep op de Genius website gebeuren, opdat iedereen de reisperiode in zijn agenda zal kunnen blokkeren. Op aanraden van Rafi zal de maximale groepsgrootte 18 personen zijn. Hij adviseerde dat, omdat vanaf 16 personen bij hotels en dergelijke veelal korting zal worden gegeven en het risico klein moet worden gemaakt dat een afvaller die korting meteen al in gevaar brengt. Inmiddels hebben al 18 personen te kennen gegeven mee te willen. Er is een reservelijst waarvoor je je nog kunt aanmelden. Maar wacht niet te lang!

Over de kosten valt nu nog geen precieze uitspraak te doen. Uitgangspunt is hier dat gestreefd zal worden naar gemiddeld goede accommodatie en eetgelegenheden, opdat de reis ook een zeker comfort niveau heeft. Dit, omdat voor velen de reis ook een vakantie is, weg uit het drukke dagelijkse leven. Vijf sterren locaties zijn echter niet het uitgangspunt.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.