makeblijde Nederland is een klein land en al doen we soms stoer over onze parken, het zijn vaak maar bossages in vergelijking met parken zoals die er zijn in landen als USA en Zuid-Afrika of Australië. Toch kan zelfs op heel kleine schaal iets groots gebeuren. De tuinen of kamers van architectuurpark Makeblijde te Houten zijn juweeltjes van tuinontwerp. Dat vindt niet alleen de interessegroep Groene Vingers, dat vinden ook toon aangevende tuinbladen. Zo won de tuin van Duotuin die ze voor Makeblijde ontwierpen de titel Mooiste tuin van Nederland 2005.

De interessegroep Groene Vingers nodigt jullie dan ook graag uit om op zaterdag 24 april kennis te maken met de (tuin-)kamers van Makeblijde. Wij doen dat eerst door de ontwerpers van twee tuinen aan het woord te laten, Ton Mosman en Margriet Essink van Duotuin en vervolgens Theo Reesink van buro Poelmans en Reesink Landschapsarchitectuur. Na de pauze krijgt vervolgens Saskia de Wit van de TU delft het woord om ons te vertellen over het spannings-veld tussen tuinontwerp en landschapsarchitectuur. Vervolgens mogen we op eigen gelegen-heid of onder begeleiding de verschillende tuinen bezoeken om onder de aansluitende borrel met elkaar van gedachten te wisselen over alles wat groeit en bloeit en ons steeds weer boeit.

 

Duotuin

 

De kunstenaars Tom Mosman & Margriet Essink maken sinds 1990 onder de naam Duotuin ontwerpen voor tuinen, dakterrassen, pleinen, meubilair etc. in opdracht van particulieren, bedrijven en overheidsinstanties. Duotuin meent dat iedere tuinstijl voortkomt uit een maatschappelijke situatie (de renaissancetuin versus het absolutisme van de zonnekoning, de cottagetuin als reactie op de toegenomen industrialisatie in Engeland). Dat makat het volgens Duotuin inconsequent om nu nog strakke broderievakken of boerenerfachtige oplossingen te verzinnen. Onze huidige tijd van democratie en vrije meningsuiting vraagt dientengevolge in de ogen van de Ton Mosmans en Margriet Essink van Duotuin om een vrije vormgeving. (www.duotuin.nl )

Buro Poelmans-Reesink Landschapasarchitectuur

Buro Poelmans-Reesink landschapsarchitectuur is een middelgroot gevestigd in Arnhem. Het bureau is werkzaam op het gebied van tuinarchitectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Het bureau bestaat ruim 20 jaar en heeft veel vaste relaties. De opdrachtportefeuille is gevarieerd en het bureau werkt op veel verschillende schaalniveaus: landschappelijke opgaven, inrichtingsvoorstellen voor de openbare ruimte, inrichting van bedrijfsterreinen, projecten in de gezondheidszorg, ontwerpen voor particuliere tuinen en beeldende kunst projecten. (www.poelmansreesink.nl)

Saskia de Wit

Saskia de Wit heeft haar eigen ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en is verbonden aan de TU delft, faculteit bouwkunde. Haar werk zowel voor de TU als haar eigen bureau kenmerkt zich door onderzoek. Ze probeert daarbij de wisselwerking te ontraffelen tussen het ontwerp en het onderliggende landschap. Hoe worden de grondvorm en de beeldtaal

van het landschap expressief en expliciet gemaakt? Deze vraagstelling is hetzelfde op de verschillende schaalniveaus, van het Nederlandse laagland tot de omsloten tuin. Saskia de Wit verzorgt vaker lezingen te Makeblijde. Voor ons zal ze vertellen over het spanningsveld tussen landschapsarchitectuur en tuinontwerp. In hoeverre komen ze overeen, verschillen ze en hoe kunnen we zelf beter leren kijken naar onze (groene) omgeving met de kennis van deze geniusbijeenkomst? (www.saskiadewit.nl)Adres Architectuurpark Makeblijde:
Oud Wulfseweg 3
3992 LT Houten
www.makeblijde.nl

Aanmelden voor leden alleen maar via de aanmeldmodule. Aspiranten kunnen zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er kunnen vanwege de ruimte maximaal 85 personen deelnemen.

 

 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.