Corpus ExperienceUitnodiging bijeenkomst IG Gezondheid en Welzijn 2008

De Inwendige mens - Zin en onzin van gezondheidsclaims

Datum: Zaterdag 27 september

Locatie: Corpus Museum en Hotel Het Witte Huis, Oegstgeest

Op 27 september gaat Genius op reis door het menselijk lichaam in CORPUS met aansluitend interessante lezingen en een forumdiscussie over de zin en onzin van gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen (o.a. probiotica) en gezondheidsclaims!

Let op: de bijeenkomst is in principe volgeboekt, als je op de wachtlijst wilt staan, stuur dan even een mailtje naar:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Museum Corpus-reis door het menselijk lichaam

Het twintig miljoen kostende Corpus werd op 14 maart 2008 geopend door Koningin Beatrix, die de eerste tocht heeft gemaakt dwars door de lichaamsprocessen, organen en ingewanden van de mens. De Koningin opende het museum door het symbolische hart van Corpus in beweging te brengen.

corpuskoningin.jpg

Met een druk op een rood oplichtend hart, vergezeld van het geluid van een bonkende hartslag, verrees een replica van de zittende mens Corpus uit een rookwolk. Het gebouw waar Corpus gevestigd is, ligt aan de A-44 bij Leiden en is in de vorm van een zittende mens of beter gezegd: zittende reus van 35 meter hoog. De architect van dit opvallende bouwwerk is Wolbrand van der Vis. Het idee voor het project, de bedenker en initiatiefnemer van Museum Corpus is Henri Remmers, die er met een groot team vele jaren aan gewerkt heeft. Er is ook een intensieve samenwerking geweest met een adviesgroep van tientallen medici en specialisten, geneeskundige experts en voedingsdeskundigen om het lichaam en de werking van de lichaamsprocessen zo natuurgetrouw en realistisch mogelijk te maken. Met Genius gaan wij de interactieve topattractie ‘ Corpus, reis door de mens’ beleven. Tijdens deze zoektocht door het menselijk lichaam komen wij o.a. langs het 5-D harttheater, een spectaculaire presentatie over de werking van de hersenen en worden honderden vragen over het lichaam eindelijk beantwoord.

Zin en onzin van gezondheidsclaims

Nadat we het menselijke lichaam van alle kanten hebben kunnen bewonderen, zetten we onze zoektocht naar de inwendige mens voort in Het Witte Huis in Oegstgeest.

wittehuis.jpg

Hier gaan we in op de zin en onzin van gezondheidsclaims. De laatste jaren wordt de consument steeds meer verteld dat specifieke producten niet alleen lekker zijn, maar ook eens goed zijn voor je gezondheid. Sommige producten zouden goed zijn voor je hart, andere producten zouden weer goed zijn voor je darmen, weer anderen goed voor je weerstand. De vraag is natuurlijk wat er waar is van deze claims. Gaat het hier om claims die onomstotelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn? Of is het alleen maar een marketingtruc die voorziet in de toegenomen aandacht van de consument voor zijn of haar gezondheid?

Deze vragen staan centraal in de lezingen van onze sprekers en in de discussie die na de lezingen zal plaatsvinden onderl leiding van Prof. Dr. Renger Witkamp . Professor Witkamp is hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Universiteit van Wageningen. Hij heeft uitgebreide expertise op onderzoek naar de werking van voedingscomponenten op processen in het lichaam. Dergelijk onderzoek is nodig om gezondheidsclaims te onderbouwen. Hij zal in zijn inleiding ingaan op wat er in de toekomst te verwachten is van voedingsonderzoek en wat voor gezondheidsbevorderende producten er te verwachten zijn.

De tweede lezing wordt verzorgd door drs.ing.Stephan Peters . Stephan is kennisspecialist Voedselveiligheid en Kwaliteit van het Voedingscentrum en lid van Genius. Het etiket is voor de consumenten één van de belangrijkste informatiebronnen van gezondheidsbevorderende producten. Daarop staat te lezen welke componenten er in een product aanwezig zijn en wat ze kunnen doen voor de gezondheid. Het Voedingscentrum beheert de Gedragscode Gezondheidsclaims. Hierin worden door onafhankelijke wetenschappers claims getoetst die producenten hanteren. Minder dan 20 claims zijn goedgekeurd. Echter in de winkels zijn honderden claims op duizenden verpakkingen te vinden. Hoe kan dat nou eigenlijk? In hoeverre moeten claims eigenlijk bewezen worden onder de huidige Nederlandse wetgeving? Veel claims zullen eind volgend jaar door een nieuwe Europese wetgeving over gezondheidsclaims waarschijnlijk van de verpakkingen moeten verdwijnen. Stephan Peters schetst een beeld van wat er de komende jaren 'op het etiket' staat te gebeuren.

Dr. Hans van Schijndel van de firma Yakult zal een lezing geven over probiotica. Probiotica worden omschreven als bacteriën, gisten en schimmels die veilig zijn voor consumptie en bewezen hebben de gezondheid te kunnen bevorderen. In de presentatie zal worden ingegaan op de geschiedenis van Yakult en functionele voedingsmiddelen (waaronder probiotica) en wat ze nu precies kunnen betekenen voor onze gezondheid. Hans van Schijndel zal een overzicht geven van het onderzoek van Yakult producten en ingaan op de veiligheid en toepassingen van probiotica.

Paneldiscussie Na de presentaties zal Prof. Dr. Witkamp de discussie leiden met de sprekers en de aanwezigen over hun meningen en ervaringen met gezondheidsproducten in de voeding. Bereid u dus voor en kijk in uw kasten welke producten u slikt of eet ter bevordering van uw gezondheid. Gooi ze in de discussie en stel uw vragen.

Prof. Dr. Renger Witkamp, CV

Drs. ing. Peters, CV

Dr. van Schijndel, CV

Na de lezing wordt iedereen uitgenodigd voor een gezellige borrel en een smakelijk diner.

Aanmelden

Leden kunnen zich aanmelden via de aanmeldmodule op de website. Hier vind je ook meer informatie over de activiteit (oa. het dagschema, kosten en routebeschrijving). Aspiranten kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Schrijf je snel in want het aantal inschrijvingen is beperkt 

Vanwege de rondleiding bij Corpus is het aantal deelnemers maximaal 80 stuks.

Voor meer informatie  

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.