scheepvaarthuis.gifPrins Hendrikkade 108-114, Amsterdam
 

Speciaal voor Geniusleden en aspirant-leden organiseerden wij 15 juni 2008 een architectuur rondleiding door het voormalige maar vooral prachtige Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrath) in het centrum van Amsterdam.

Klik hier voor de foto's .

 

Het Scheepvaarthuis werd gebouwd als gemeenschappelijk kantoorgebouw van zes Amsterdamse rederijen. Het wordt algemeen gezien als het eerste gebouw dat geheel in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken. Het pand werd ontworpen door de gebroeders Van Gendt A.Lzn en J.M. van der Mey. De gebroeders Van Gendt waren verantwoordelijk voor de technische uitvoering en voor het ontwerp van het betonskelet. Van der Mey verzorgde de architectonische vormgeving. Ook de later vooraanstaande Amsterdamse School-architecten M. de Klerk en P.L. Kramer werden aangetrokken. Daarnaast heeft een grote groep van bekende kunstenaars meegewerkt aan de talrijke decoraties van zowel exterieur als interieur van het gebouw. Het pand moest dienen als een praktisch, modern en functioneel kantoorgebouw en tevens verwijzen naar de rijke scheepvaarttraditie van Nederland. In en aan het gebouw - verrezen op de plek waar in 1595 Cornelis Houtman de eerste reis naar Oost-Indië was begonnen - zijn daarom talloze symbolen te vinden die getuigen van dit bewustzijn.
 
Tegenwoordig vindt het superdeluxe vijfsterren Grand hotel Amrath Amsterdam haar onderkomen in dit gebouw. Rondleidingen door dit prachtig geconserveerd monument worden verzorgd door gidsen van Museum ‘Het Schip'.
scheepvaarthuis.jpg
Programma
Datum: Zondag 15 juni
Vanaf 12:30: Ontvangst met koffie en gebak
13:15 - 14:15: Rondleiding
Kosten: 22 euro p.p. (Koffie en gebak en rondleiding of rondleiding en tegoedbon voor koffie en gebak t.w.v. euro 9,50) 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.