Recensie nieuw boek De kippenjongen, Februari 2012

Gerard van Emmerik, de schrijver van De Kippenjongen was te gast in De Literaire Salon van Genius op 28 januari 2012.

Lucas, is een zonderlinge, contactgestoorde, extreem jaloerse man. Ten einde raad kopen zijn welgestelde ouders een afgelegen huis voor hem, waar hij geleidelijk aan een kippenbedrijf opzet. Bij toeval ontmoet hij daar Noor, een intelligente aanzienlijk jongere vrouw, met wie hij al snel trouwt. Samen hebben zij de zorg voor zoon Jimmy.

Het is een ontroerende roman over de liefde. Geen grootse romantische liefde, maar de altijd durende zoektocht naar hoe je het goed doet in de liefde. En hoe fout het dan kan gaan. Het is een beklemmend boek. Ik leen dat woord uit een eerder verschenen recensie. Omdat ‘beklemmend’ in één woord alles zegt over dit boek.

 

 

Emmerik beschrijft levensgrote problemen in de piepkleine setting van een driepersoons gezinnetje, waar verder slechts bij uitzondering iemand komt. En als er al eens bezoek komt, loopt dat steevast uit op een mislukking. Hij beschrijft dat met een grote ingehoudenheid. Er vallen geen klappen, er wordt niet geschreeuwd of gescholden, maar de spanning is voortdurend voelbaar. Maar ook de liefde is voortdurend voelbaar. En de onmacht.

De aandoening van Lucas: is hij autistisch? zwak begaafd? Je zult vergeefs naar de diagnose zoeken. De vreemde ‘gevaarlijke’ aandoening op het hoofd van Jimmy, het zoontje: hij is voortdurend aanwezig, wellicht levensbedreigend (al is iemand in een ver land er achtentachtig mee geworden, zegt de dokter), dreigend aanwezig dus, maar wat het is, dat blijft onbesproken.

De verhouding van Jimmy en Lucas wordt ragfijn beschreven, zonder ook maar één woord te veel. Hetzelfde gebeurt met de verhouding van Jimmy met moeder Noor. Elk woord weegt, elk woord telt in deze roman.

Grote dramatische gebeurtenissen, grote spanningen, grote vragen, ze worden subtiel in kleine woorden gevangen gehouden. Dat maakt dat je niet kunt ophouden als je dit boek leest. Dit boek, spannend, beklemmend, dreigend, ontroerend, liefdevol, en last but not least, op het einde verrassend ontknopend!

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.