unnamed copy

Hij was schilder, beeldhouwer, tekenaar, architect, dichter en urbanist. Een typische homo universalis van de Renaissance.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) liet de wereld een immense hoeveelheid kunstschatten na, die een half millennium na hun ontstaan nog steeds versteld doen staan zoals het beeld van David, de fresco’s in de Sixtijnse Kapel en het gebouw van de Sint Pieter.

Een van Michelangelo’s vaak terugkerende thema’s was het mannelijk naakt. Dat het beeld van David de Oudtestamentische held voorstelt, is er amper aan te zien. Het is namelijk vooral een gespierde, naakte man in contrapposto. Of neem het Tondo Doni, een schilderij waarop de Heilige Familie met Johannes de Doper te zien is. Op de achtergrond staan daar naakte, jonge mannen elkaar te omhelzen. Een Christus aan het kruis is bij Michelangelo niet alleen elegant, maar soms zelfs naakt. En wat te denken aan zijn liefdespoëzie, deels gericht aan Tommaso de’

Cavalieri, voor wie Michelangelo de suggestieve ‘Jupiter ontvoert Ganymedes’ tekende?

Hoe verhield deze sensuele, soms homosensuele kunst zich tot de tijdgeest? Hoe kon Michelangelo enerzijds toespelingen op homoliefde maken en anderzijds opdrachtnemer van meerdere pausen zijn? Werd dit wel als zodanig gezien? In deze lezing gaan we dieper in op het thema en op de context waarin Michelangelo zijn meesterwerken schiep.

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 21 februari 2017 en wordt gehouden door Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. 

 

Programma

Aanvang diner 18.15 uur

Aanvang lezing 19.30 uur

Einde 21.45 uur – 22.00 uur

 

Locatie

Krugerkamer, Krugerplein 17, 1092 KA Amsterdam

www.krugerkamer.nl

8 minuten lopen vanaf METRO halte Wibautstraat, uitgang Gijsbrecht van Aemstelstraat.

 

Kosten

Kosten lezing € 20,00 p.p.

 

Lezing is ook voor niet-leden toegankelijk, tegen dezelfde prijs.

Exclusief consumpties.

 

Kosten diner  € 22,50 p.p. exclusief consumpties

 

Over het diner

Wendy van de Krugerkamer:

Voor de keuze van de gerechten heb ik mij laten inspireren door een van Michelangelo’s terugkerende thema’s: het mannelijk naakt. Mooie gespierde benen en dijpartijen deden mij denken aan malse en sappige kippenbouten uit zijn geboortestreek Toscane. En de liefdespoëzie die hij schreef bracht mij op een pastagerecht uit Napels, dat verwijst naar de verborgen, niet door de heersende zeden geaccepteerde liefde, bedreven in achterkamertjes.

 

 

 Aanmelden? Zo werkt het:

1. Ga naar www.genius.nl 

2. Log in met je persoonlijke Genius-account

3. Klik in het linker-menu op "Evenementen" 

4. De beschikbare activiteiten zie je in de kolom "Event"

5. Klik op de naam van de activiteit waarvoor je je wil inschrijven en volg de stappen. Je kan betalen met iDEAL op het einde van het registratieproces.

 

Leden en kandidaat-leden kunnen zich alleen opgeven via de website. Wil je iemand meenemen? Dan meld je deze persoon ook aan via de website. Vul dan ook even de naam in van je introducé in de invoervelden onder 'mijn gegevens'. Let erop dat je een bevestigingsmail krijgt!

 

 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.