Voorzitter Marcel Sanderse

2012 wordt een bijzonder jaar, want Genius bestaat 20 jaar. Een lustrum waaraan een commissie, bestaande uit Karen, Koos en Mart al hard werkt. We hebben er zin in!

 

Het nieuwe jaar start natuurlijk met januari, de maand die naar Janus is vernoemd: de oudste Romeinse god met de twee gezichten. Het ene gezicht kijkt terug in het oude jaar en het andere vooruit naar het nieuwe jaar. Een mooi moment voor reflectie, waaraan we onze goede voornemens hebben verbonden, althans zo’n 80% van de Nederlandse bevolking volgens het economisch bureau van ING. Ik vond het verrassend om te zien dat ING jaarlijks onderzoek doet naar de ‘top 5 goede voornemens’ in Nederland, waarbij zij overigens een onderscheid maken tussen vrouwen en mannen. Wat denkt u dat er in deze top 5 zal staan?

 

 

 

Waarna Marcel een soort raadspelletje onder de aanwezigen begon; wij geven u hier de beide top 5, red.

 

Top 5 Vrouwen:

1. afvallen

2. minder druk maken

3. beter voor mezelf opkomen

4. zuiniger leven

5. minder snoepen

 

Top 5 Mannen:

1. afvallen

2. meer sporten

3. minder druk maken

4. zuiniger leven

5. meer tijd voor familie en vrienden

Wat jullie voor goede voornemens hebben, weet ik natuurlijk niet. Maar ik wil wel onze Geniale voornemens met jullie delen. Of beter gezegd ambities, want goede voornemens worden in de praktijk voor amper 20% ook daadwerkelijk gerealiseerd.

 

Deze ambities wil ik langs drie vragen bespreken. Deze vragen stel ik doorlopend in mijn eigen bedrijf, om onszelf scherp te houden: Doen we de dingen goed? Doen we de goede dingen? En last but not least: Hebben we het naar onze zin?

 

Doen we de dingen goed?

Ik denk dat we een heleboel zaken goed doen, getuige onder meer de hoge opkomst op deze nieuwjaarsborrel. We organiseren veel verschillende activiteiten, die goed bezocht worden. De nieuwe procedure voor kandidaatleden, waarbij aanstormende leden zich van meet af aan actief voor Genius moeten inzetten, laat mooie resultaten zien. De kandidaatleden voelen zich sneller in onze vereniging thuis .

 

Maar er zijn altijd zaken die beter kunnen. Zo streven we als bestuur naar meer diversiteit, oftewel meer vrouwen en jongeren in de vereniging. In dit kader heeft onze vice-voorzitter Nicolette Straver in het afgelopen najaar de Genius Vrouwen DenkTank opgericht. De eerste resultaten hiervan zijn al zichtbaar. Zo is Marjolein Houweling lid van de Activiteiten Commissie geworden en organiseert zij eind deze maand (eind januari, red.) de eerste Literaire Salon. Daarnaast hebben Pieter Bailleul en Mark Friebel het initiatief genomen om dit jaar een aantal Young Genius activiteiten te organiseren: voor en door jongeren. Gesteund door de opzet van een mediabeleid, vooral gericht op ledenwerving, zullen deze ambities verder vorm worden gegeven.

 

Doen we de goede dingen?

Tijdens de Dies van vorig jaar presenteerde Pieter al een interessante steekproef onder zijn facebook-vrienden. Daaruit kwam naar voren dat vooral het zakelijk kunnen netwerken voor een vereniging als de onze als belangrijk wordt gezien. Dit is een punt waarvan we meteen werk hebben gemaakt, want wij noemen ons een gay professional netwerk maar het vriendschappelijk karakter kreeg feitelijk steeds meer de overhand. Nu zijn we dat dus meer aan het balanceren, want het hebben van een goed zakelijk netwerk is zeker tijdens deze Eurocrisis erg belangrijk. Vandaar dat er voor dit jaar een aantal bezoekjes naar de werkplek van Geniusleden gepland staat.

 

Daarnaast denken we aan het organiseren van een ‘Gay Professional van het jaar’-verkiezing, bijvoorbeeld samen met Company Pride Platform (onlangs omgedoopt tot Workplace Pride, red.). Ook willen we maatschappelijke betrokkenheid binnen Genius concretiseren door het adopteren van een goed doel, dat dicht bij ons gay professional netwerk staat. Een lustrumjaar is een mooie aanleiding om zulke ambities te benoemen en daadwerkelijk te realiseren.

 

Dan komend we tot de laatste vraag: Hebben we het naar onze zin? Ik kan alleen voor mijzelf spreken dat ik het afgelopen jaar als heel leerzaam heb ervaren en dat ik met enthousiasme bezig ben. Als kersverse voorzitter heb ik de bestuurlijke kant van Genius leren kennen. Een vriendin van me vroeg of ik dan “de hele tijd brandjes aan het blussen ben met al die -vast betweterige- Genialen”. Gelukkig niet, want dan zou ik niet met zoveel plezier deze functie uitoefenen. Juist de veelzijdige achtergrond van de leden vind ik interessant en waardevol. Dat proberen we zelfs verder uit te bouwen met ons diversiteitsstreven, wellicht nog een stapje verder met expats. Kortom, de vereniging bruist dus ik heb het zeker naar mijn zin!

 

En hoe staat het jullie Geniale voornemens voor dit jaar? Mocht je die nog niet hebben, schiet me dan vooral aan want, zoals jullie merken, weet ik er nog wel een aantal te bedenken.

 

Voordat we gaan proosten op het nieuwe jaar, wil ik graag de organisatoren van vandaag bedanken: Bart en Arnaud, bedankt voor jullie geweldige ontvangst in dit prachtige Van der Togt Museum in Amstelveen. Een zeer drukbezochte bijeenkomst, met een interessante presentatie van Christophe in een supermooie entourage. Dit is een prima voorbeeld van onze Genius-activiteiten.

 

Beste leden, ik wens jullie zowel zakelijk als privé een gezond en vooral inspirerend Geniaal jaar.

 

Proost!

 

Marcel

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.