diesgroepsfotoGenius, Netwerkclub voor gay professionals, vierde afgelopen oktober de Dies, het jaarlijkse verjaarsfeestje van de club. In Nunspeet, voor de 19e keer. Omdat zoals bij vele andere langer bestaande clubs de gemiddelde leeftijd door sommigen aan de hoge kant wordt gevonden, was gekozen voor het onderwerp "verjonging" als thema. Voor de pauze ging het vooral over de vraag hoe jongere leden te trekken. Na de pauze was de aanpak wat luchtiger en ging het over persoonlijke verjonging.

Wouter Neerings, vice-voorzitter van het COC, was dagvoorzitter. Hij vertelde zijn ervaringen in het omgaan met en aantrekken van jongere leden. De boodschap was vooral: ingaan op initiatieven van jongeren en die initiatieven faciliteren. Ga vooral niet als ouderen voorschrijven wat jongeren zouden moeten doen en laat je niet beperken door regels en voorschriften. Benjamin van Es van het jongeren magazine Expreszo gaf voorbeelden van hoe deze organisatie voor elkaar kreeg dat het ledenbestand niet langzaamaan steeds ouder werd. Vervolgens vertelde Peter de Groot van de Schorer Stichting iets over hoe deze stichting onderzocht jongeren goed te bereiken in de voorlichting over geslachtsziekten. Zijn conclusie was dat jongeren niet zo heel andere behoeftes hebben als het gaat om voorlichting. Maar het verloopt wel via andere middelen en kanalen. Psycholoog en relatie therapeut Marcel Holtslag (ook bekend van zijn columns voor gay.nl) legde uit welke drempels er voor jongeren kunnen zijn in de omgang met oudere leden van een club, drempels waar de oudere leden zich vaak niet bewust van zijn. Vaak heeft dat te maken met zich geïntimideerd voelen.

Na de pauze gaf de stylist Christiaan Fraza commentaar op de foto's die van alle leden waren gemaakt bij binnenkomst. Voor die dag was er een dresscode: "kleed je zo jong als je je voelt". Christiaan gaf kledingsadviezen voor wat passend is bij je leeftijd. Ook meed hij niet de fouten die gemaakt kunnen worden. En hij koos vijf leden uit die hij het best gekleed vond. Als "uitsmijter" was Marijke Helwegen te gast, die uiterlijke verjonging koppelde aan innerlijke verjonging. Haar advies was dicht bij jezelf te blijven, vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Vertoon geen aangeleerd gedrag en blijf authentiek, dan accepteren mensen je zoals je bent. Dan kom je ook jong over, het uiterlijk doet er dan niet eens zo toe. Zorg goed voor jezelf.
Na elke spreker werden stellingen naar voren gebracht waar leden op konden reageren met "eens" of "oneens". Dit zorgde voor de nodige interactie.

Uiteindelijke conclusies waren dat je jongeren zoveel mogelijk kansen moet geven zelf met initiatieven te komen en dit te faciliteren. Zorg dat ze zich thuis voelen en verdiep je in hun leefwereld. Zorg dat je op de hoogte bent van wat hen bezig houdt. Blijf zelf jong van geest om de aansluiting te behouden. Over de stelling een jongerenclub binnen Genius op te richten waren de meningen verdeeld, de stemmen staakten. Een jonger lid vroeg zich af in hoeverre dit realiseerbaar is en wie het dan gaat opzetten. Ook is de kans op succes niet gegarandeerd.
Na een het diner was er in de avond nog een coach/cabaretier die een workshop "verjongen in drie stappen"gaf.

De dag werd door de leden als leerzaam ervaren, inhoudelijk werd er een aantal zaken duidelijk op een rijtje gezet. De stylist en Marijke Helwegen zorgen voor een stuk entertainment waardoor de leden met een goed gevoel en lachend de zaal verlieten.

Arno Klos, november 2011

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.