In Amsterdam is aan de noordoever van het IJ op een voormalig kraanspoor een uniek kantoorgebouw verrezen. De media zijn er enthousiast over. Paul Goes en René Onsia organiseren er op vrijdag 8 februari een excursie heen. Julian Wolse, een van de architecten, is enthousiast over ons bezoek en zal ons 'alles' over het gebouw vertellen en het ons van binnen laten zien.

Image

Overblijfsel rijke Amsterdamse havengeschiedenis
In Amsterdam staat in het water langs de kade van de Noordelijke IJ-oever één van de weinige overblijfselen van de rijke Amsterdamse havengeschiedenis: het Kraanspoor. Vanaf 1952 stonden hierop twee scheepskranen. De constructie is 260 meter lang, 13 meter hoog en 9 meter breed. Sinds een aantal jaren zijn de kranen verdwenen en staat het Kraanspoor er nutteloos bij. Trude Hooykaas ontwierp een hightech kantorencomplex op het verhoogde spoor. Dit complex is onlangs opgeleverd. [Meer informatie over de ontstaangeschiedenis van het Kraanspoor.]

Image Image Image

Licht, luchtig en transparant
Het drie verdiepingen tellende kantoor heeft een vloeroppervlak van 10.000 m2 en lijkt boven het kraanspoor te zweven. “Een licht, luchtig en transparant gebouw met een mooi uitzicht: dat moest het worden.”, aldus Julian Wolse, een van de architecten. De dubbele glazen klimaatgevel zorgt er voor dat de zwevende glazen doos er onwaarschijnlijk licht en beweeglijk uitziet: een sprekend contrast met de zware betonnen onderlegger.

Image

Panoramalift
Bij de herontwikkeling van het gebouw is gebruik gemaakt van al bestaande voorzieningen. Zo bieden de vier voormalige oude trappenhuizen wederom toegang tot het pand, maar zijn nu voorzien van een panoramalift en nieuwe trappen. De projectontwikkelaar is hoopvol: “Wij denken dat de architectuur en de kwaliteit van de plek unique selling points. zullen worden.”

Image

Het gebouw is inmiddels volledig verhuurd; onder andere aan IDTV. Een enthousiaste huurder schrijft: “Ik heb dit weekeinde foto's van het gebouw laten zien op een bijeenkomst van Discovery in Rome. Iedereen stond met open mond te kijken. Ook onze Franse collega's, die in hartje Parijs zitten.”


Impressie
Wil je een fraaie impressie van het gebouw, kijk dan eens op: www.kraanspoor.nl (doorklikken naar GEBOUW en IMPRESSIES). Wij weten zeker dat je daarna meteen in je agenda gaat kijken of je vrijdag 8 februari tijd hebt.

Programma + routebeschrijving
Op vrijdag 8 februari verzamelen we stipt om 16.30 uur in de buurt van de ingang van IDTV in het gebouw (adres: Kraanspoor 50; oude straatnaam Motorschip Oslo-fjordweg). Je kunt er met de auto of per bus komen (zie routebeschrijving), maar leuker en makkelijker is om gebruik te maken van de – gratis - NDSM-veerpont; de vaartijd is 10 minuten. De pont vertrekt vanaf de achterkant van Amsterdam CS (let op: er vertrekken diverse ponten vanaf die locatie). Neem de NDSM-veerpont van 16.15 uur (zie voor overige vaartijden: www.ijkantine.nl ). Vanaf de aanmeerplaats (bij de IJ-kantine) is het circa 5 minuten lopen (of fietsen).
Julian Wofse – een van de architecten – is enthousiast over ons bezoek en zal ons het gebouw van binnen laten zien (en dat is uniek). Hij gaat ons alles over Het Kraanspoor vertellen. Dit duurt ongeveer één uur. Daarna wandelen we gezamenlijk terug naar de IJ-kantine. In de IJ-kantine zal Julian – terwijl wat drankjes en hapjes doorkomen - nog iets vertellen over de ontwikkeling van de noordelijke IJ-oever. Hij zal zijn verhaal met fraai beeldmateriaal illustreren. Het wordt beslist geen formele lezing. We maken er een boeiend, maar ook ontspannen gebeuren van. Ter plekke kijken we hoe we het precies vorm gaan geven.
Ook is het plan om na afloop gezamenlijk te blijven eten in de IJ-kantine.

De IJ-kantine is een brasserie gelegen aan het water van de NDSM-werf, dé nieuwe hotspot in Amsterdam Noord. We gaan daar onder het genot van een drankje en een hapje wegdromen bij een van de mooiste uitzichten van Amsterdam.

Image Image Image


Routebeschrijving

Naar de routebeschrijving

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.