uscritorNiet weer over die Mauro!  Met Mauro is het goed afgelopen. Die mag toch blijven?! Als hij gaat studeren tenminste. Als hij blijft studeren. Als Leers die beslissing neemt tenminste. Als, als, als…

Laten we het over Duran hebben dan. Duran mag ook blijven namelijk, als leraar op zijn school, waar hij geschorst was in afwachting van definitief ontslag, om het enkele feit dat hij homoseksueel is en de school –nogal erg- christelijk.

Hirsch Ballin, die ik als rechtsgeleerde zeer hoog acht, stond indertijd aan de wieg van de Wet Gelijke Behandeling. Hij was en is lid van het CDA.  Een homoseksuele leraar (m/v) moest niet geweigerd c.q. ontslagen kunnen worden door een school op religieuze grondslag om het enkele feit dat hij/zij homoseksueel was.

In de Tweede Kamer legde hij indertijd uit wat ‘het enkele feit’ betekent: “Maar wanneer er sprake is van meer dan dat enkele feit, als een leerkracht niet langer de overtuiging van de school draagt en uitdraagt, dan gaat het om iets anders, namelijk om het functioneren van die leerkracht in het verband van de betrokken school [...] De redenen waarom wij die woordkeus hebben gebezigd, is dat het enkele feit, dus geïsoleerd beschouwd, van seksuele gerichtheid, van al dan niet samenwonen of van andere punten die hierbij een rol spelen, niet de grond mag zijn waarop men zegt: u hoort hier niet, u hoort hier wel. Dit betreft het enkele feit, maar het kan zijn dat er feiten zijn die daarmee in een zeker verband staan, betrekking hebbende op de mogelijkheid om te functioneren als leerkracht in die school en op het dragen en mee uitdragen van de overtuiging, en dat die feiten wel relevant zijn [...]”

Met Duran is het goed afgelopen: de Kantonrechter heeft bepaald dat hij niet ontslagen kan worden. Reken maar dat zijn Oegstgeests schoolbestuur nu komt met ‘feiten die daarmee in zeker verband staan…’  Desnoods maken ze die feiten. En wat als Duran het in zijn homohoofd haalt met zijn vriend te willen trouwen? Goede kans dat Oegstgeest een weigerambtenaar heeft. En die mag voorlopig blijven weigeren. Want de PVV heeft een initiatiefwetsvoorstel gemaakt dat weigerambtenaren verbiedt. De afhandeling van een initiatiefwetsvoorstel duurt namelijk vele malen langer dan de voorgenomen speed-up motie van de oppositie dat de regering nu maar eens snel een standpunt inneemt over de weigerambtenaar!  Mauro = Duran = JIJ . Dus IAMAURO, om het maar eens in goed Amsterdams Engels te zeggen. Maar loopt het goed af met Mauro? En met Duran? En met jou…? 

Er is een sprankje hoop: het loopt niet goed af met het CDA.

Column van Ad van der Zanden

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.