DEN HAAG - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil alsnog dat er op scholen meer aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit. Ze gaat daarvoor de kerndoelen in het onderwijs aanscherpen.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over vorming in het onderwijs. De Tweede Kamer drong er al lange tijd op aan om meer aandacht te besteden aan seksualiteit en seksuele diversiteit, waaronder homo-voorlichting.

Van Bijsterveldt hield de boot steeds af omdat zij scholen niet wilde opzadelen met de plicht voor te lichten over allerlei maatschappelijke onderwerpen.
Maar als minister moet je soms je knopen tellen, benadrukte Van Bijsterveldt woensdag. Het zag ernaar uit dat de Kamer voor de derde keer in een motie zou willen uitspreken dat de voorlichting er moet komen, en dat wilde de minister voorkomen. 

Geen principiële zaak

''Het is voor mij geen principiële zaak.'' Volgens Van Bijsterveldt past de voorlichting over seksuele diversiteit goed binnen een school als waardengemeenschap, waar iedereen erbij hoort, ook als je anders bent.
Van Bijsterveldt vindt wel dat het bij dit onderwerp moet blijven en scholen niet nog allerlei maatschappelijk thema's opgelegd krijgen. ''Het moet geen kerstboom worden.''
De meeste partijen in de Kamer reageerden tevreden op de toezegging van de minister. ''Ik zie dit als grote winst'', aldus D66-Kamerlid Boris van der Ham. Volgens hem blijkt uit onderzoek dat voorlichting helpt om homogeweld te voorkomen. 

Normaal

''Homo's en lesbiennes zijn normaal in Nederland en dat moet iedereen weten'', aldus VVD-Kamerlid Ton Elias die woensdag tijdens het debat opnieuw bij Van Bijsterveldt om de voorlichting vroeg. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk is de halsstarrigheid van de christelijke partijen doorbroken.
Homobelangenvereniging COC vindt de stap van de minister ''een overwinning'' voor homojongeren die het vaak zwaar hebben op school. Suïcidecijfers liggen volgens het COC onder homojongeren tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren.
Bron: ANP/nu.nl 
Foto:  AFPR

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.