Lesbische, homoseksuele en biseksuele vrouwen en mannen kampen met meer gezondheidsproblemen dan heteroseksuelen. Minderheidsstress is hier mogelijk een verklaring voor, stelt promovenda Lisette Kuyper. In haar proefschrift schrijft Kuyper dat holebi's naast algemene risicofactoren voor de gezondheid, ook te maken krijgen met holebispecifieke risicofactoren, zoals discriminatie.

Kuyper onderzocht de problemen bij ouderen. 'Minderheidsstress factoren, en met name het ervaren van negatieve reacties op hun oriëntatie, het verwachten van negatieve reacties en het ontbreken van een LHB sociaal netwerk, zijn gerelateerd aan meer gevoelens van eenzaamheid bij ouderen', stelt Kuyper. 'Ondanks dat Nederlandse LHB-jongeren opgroeien in een relatief tolerant klimaat waarin LHB en heteroseksuele individuen bijna gelijk zijn voor de wet, ervaren ze nog steeds minderheidsstress', concludeert Kuyper.

Proefschrift
Lisette Kuyper promoveerde aan de Universiteit Utrecht. De titel van haar proefschrift is 'Sexual orientation and health. General and minority stress factors explaining health differences between lesbian, gay, bisexual and heterosexual individuals'. Bron: Universiteit Utrecht

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
Voor financiën: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.