Mosse Lezingen najaar 2011 in samenwerking met het IHLIA
Plaats: Haasse Vestdijk zaal, zesde verdieping, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oostelijke Handelskade 143, 1011 DL Amsterdam
Tijd: vrijdag 18-19.30 uur
Gratis, aanmelding verplicht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De lezingen zijn in het kader van de expositie 'Bewaar ons voor de waanzin van het recht'. Honderd jaar homoseksualiteit en strafrecht die op dezelfde verdieping zal zijn van van 18 november 2011 tot minstens 14 januari 2012. Beide sprekers hebben artikelen in de vrijwel gelijknamige bundel geredigeerd door Gert Hekma en Theo van der Meer die bij de tentoonstelling verschijnt.
Over de opening van de expositie en de bundel wordt u nader geïnformeerd.

Vrijdag 11 november:
Theo van der Meer
Strafrecht Bevrijd(t). Art. 248bis in historisch perspectief

De tentoonstelling 'bewaar mij voor de waanzin van het recht' die de in invoering van artikel 248bis in 1911 herdenkt, kijkt ook terug op de invoering van de Code Pénal en de decriminalisering van homoseksueel gedrag in 1811. Herdenking biedt gelegenheid tot een tegendraadse blik op de geschiedenis van het strafrecht, van Ancien Régime tot en met de twintigste eeuw. Vervolging heeft verzet opgeroepen, dwong tot een spreken over een onderwerp waar eigenlijk over gezwegen moest worden, en heeft bijgedragen tot moderne identiteitsvormen. De lezing blikt terug op de invoering van wetten, en op enkele individuele processen in de 18e, 19e en 20e eeuw, die bijzondere momenten in de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland markeren.

Theo van der Meer (1950) heeft Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is gepromoveerd aan de Rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit op het proefschrift Sodoms Zaad in Nederland. Het Ontstaan van Homoseksualiteit in de Vroegmoderne Tijd (1995). Hij is auteur van de biografie Jhr. mr. Jacob Anton Schorer (1866-1957) Een biografie van Homoseksualiteit (2007) en tientallen artikelen in binnen- en buitenlandse bladen over de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Hij werkt nu aan de biografie van Piet Meertens die in 2013 zal verschijnen.

Vrijdag 9 december:
Joke Swiebel
Het einde van artikel 248bis

Artikel 248bis werd in 1971 ingetrokken. In januari 1969 werd er op het Binnenhof tegen gedemonstreerd – de eerste homodemonstratie in Europa. Maar hoe verliep het politieke proces dat tot die afschaffing leidde? Wat was de rol van de homobeweging – het COC en de studenten- en jongerengroepen – van de Tweede Kamer, van 'verlichte' wetenschappers en andere bondgenoten? Deze schijnbaar kleine politieke kwestie stond symbool voor een grotere strijd, namelijk voor (seksuele) zelfbeschikking, emancipatie en gelijke behandeling.

Joke Swiebel (1941) studeerde politicologie in Amsterdam. Werkte als beleidsambtenaar bij de ministeries van CRM en SZW. Van 1999 tot 2004 was zij Lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Eind jaren zestig van de vorige eeuw was zij voorzitter van de Federatie van Studentenwerkgroepen Homoseksualiteit (FSWH), lid van de actiegroep Nieuw Lila en van het hoofdbestuur van het COC.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.