Spreker: Michiel Baas, International Institute for Asian Studies (IIAS)
Datum/tijdstip: donderdag 6 oktober, 18.15 – 19.00 uur
Kosten: € 5,- 
Locatie: Filmhuis Den Haag

Twee jaar geleden besloot het gerechtshof van de Delhi dat artikel 377 in strijd was met de Indiase grondwet. Tot dan toe was het op basis van dit artikel seksueel verkeer tussen mannen strafbaar met een gevangenisstraf van tien jaar. Het was een belangrijk moment voor de Indiase lgtb-gemeenschap omdat dit voor het eerst was dat een officieel orgaan hun rechten erkende. De Indiase film, en dan met name Bollywood, heeft in het verleden weinig tot geen aandacht gehad voor homovraagstukken. Daar lijkt nu geleidelijk verandering in te komen.

De Indiase regisseur Onir was met zijn film My Brother Nikhil de eerste die een mainstream film over homoseksualiteit in India maakte. Zijn laatste film I Am besteed hier opnieuw aandacht aan. Het grote publiek is waarschijnlijk nog het meest bekend met de megahit Dostana waarin twee populaire acteurs doen alsof ze homo zijn om in de smaak te vallen bij een meisje. Hoewel de film het onderwerp vooral komisch benaderd heeft ’t het onderwerp van homoseksualiteit wel direct in een groot aantal Indiase huishoudens geïntroduceerd. Recent werd ook bekend dat een aantal populaire Indiase soapseries het probleem van homoseksualiteit in hun verhaallijn gaan introduceren. En ook regionale, niet-Bollywood films lijken het onderwerp ontdekt te hebben. Zo verschenen het afgelopen jaar meerdere films in regiotalen als Gujerati en Bengali die homoseksualiteit als hoofd- of subthema hadden.

Aansluitend wordt de documentaire I Am van Sonali Gulati over homoseksuele jongeren in India vertoond. Zie: http://www.indianffth.nl/nl/films-en-programma/films/i-am/ (Kosten: 5 euro)

Kassa/reserveren: 070 - 365 60 30

Neem voor meer informatie contact op met Sawita Chotkan:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.          06-50925010

Spreker:
Michiel Baas is verbonden aan het International Institute for Asian Studies (Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam) en ASiA Studies Amsterdam

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.