pinkjoy.gif

Homo- en lesbische-paren die gebruik hebben gemaakt van het opengestelde huwelijk hebben 

op Aruba en de Antillen dezelfde rechten en plichten als in Nederland. Dit blijkt uit een vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen in Willemstad.

Deze oordeelde dat aan alle in het Koninkrijk gesloten huwelijken eenzelfde rechtsgevolg dient te worden gegeven. Dat heeft de Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) zondag gemeld. De uitspraak werd gedaan in een zaak waar een vrouw haar echtgenote en haar minderjarige kinderen als medeverzekerden wilde aanmelden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) op Curaçao.

 De verzekeraar stelde zich op advies van de minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling op het standpunt dat de echtgenote en haar kind niet konden worden verzekerd als gezinsleden. De minister en de verzekeraar weigerden haar met het argument dat „een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd”. De verzekeraar heeft van de rechtbank opdracht gekregen binnen twee weken met een nieuw besluit te komen dat in lijn ligt met het vonnis. Ook oordeelde de rechter dat de verzekeraar aan het echtpaar alle geleden schade moet vergoeden. Over de exacte hoogte van het te betalen bedrag zal een civiele rechter gaan oordelen.

Bron: ANP 21 juli 2008

 

Antillen in beroep in zaak rechten gehuwde homo's
Uitgegeven: 22 juli 2008 11:19
Laatst gewijzigd: 22 juli 2008 12:07


DEN HAAG- De Antilliaanse regering gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Willemstad die er op neerkomt dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. 

Dat heeft de Antilliaanse minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang dinsdag gezegd in een vraaggesprek met de Wereldomroep.

Leeflang noemt het een principiële zaak. De Antillen kennen het homohuwelijk niet. Volgens de Antilliaanse definitie is een huwelijk monogaam en heteroseksueel. De Nederlandse opvatting over het huwelijk kan niet zomaar de Antilliaanse definitie opzij zetten, vindt zij.

Abortus

Als dat met het huwelijk kan, kan het straks misschien ook met abortus en euthanasie. Ook daarvoor gelden op de Antillen andere regels dan in Nederland.

Het belang van de zaak reikt dan ook verder dan het homohuwelijk, aldus Leeflang. Zij wil weten in hoeverre de landen van het Koninkrijk hun eigen zaken kunnen regelen.

Kinderen

De rechter in Willemstad deed de uitspraak in een zaak van een lesbisch echtpaar. De vrouw wilde haar echtgenote en haar minderjarige kinderen aanmelden als meeverzekerden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BVZ) op Curaçao.

Op advies van de minister van Onderwijs en Volksgezondheid weigerde de verzekeraar dat met het argument dat een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.