Federaal België, tweetalig Brussel en homoleven: twee taalgemeenschappen die langs elkaar leven?

Zaterdagmiddag 26 april 2008 in Brussel
(Optioneel: Zondag 27 april 2008 in Brussel)

Maandenlang stonden de kranten er vol van: Belgische regeringscrisis! Onenigheid tussen Vlamingen en Franstaligen over Brussel en het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde veroorzakte grote politieke problemen. Intussen lijkt de ruzie gesust en heeft België weer een federale regering. Maar voor hoelang?

Voor menig Nederlander is het Belgische federalisme een raadsel. Federale regering, Waalse regering, Vlaamse regering, en hoe zat het ook alweer met Brussel, en met de Gemeenschappen? Oh ja, en er zijn ook nog Duitstaligen... Hebben die dan ook een regering? Om dit te begrijpen zullen we eerst een korte maar essentiële presentatie krijgen over de Belgische Federale staatsinrichting. Dit zal ons ook helpen om de verdere presentaties van de dag goed en in hun context te kunnen begrijpen

Maar hebben Vlamingen en Franstaligen daadwerkelijk zoveel problemen met elkaar? Kennen ze elkaar eigenlijk wel of leven ze gewoon langs elkaar heen? Om hier iets meer van te begrijpen, zullen we focussen op het functioneren van Brussel als tweetalige regio. We zullen een presentatie bijwonen en in discussie gaan met één van de Nederlandstalige Ministers van de Brusselse regering. Hij kan ons als geen ander kunnen uitleggen hoe Brussel functioneert.

En hoe zit het dan met de homorechten in België? Hoe kon het dat dit land, zo snel na Nederland, het homohuwelijk heeft aangenomen? En waarom lijken Wallonië en Vlaanderen mijlenver uit elkaar te liggen als het om homozaken gaat? Om een antwoord te krijgen over dit en andere thema's zullen we ons laten voorlichten door twee gespecialiseerde Belgische onderzoekers op het gebied van homostudies, één franstalige en één nederlandstalige. Ze zullen elk vanuit hun achtergrond, maar wel gezamelijk, uit de doeken doen hoe gelijk en hoe anders Vlamingen en Franstaligen zijn.

Het programma

Over de lokatie wordt nog overleg gevoerd, we zullen dit snel bekend maken. De bijeenkomst begint om 13u00 (ontvangst). Vanaf 13u30 begint het middagprogramma.

Na de inleidingen is er volop ruimte voor debat met het panel, en kun je al je vragen over (gay life in) België voorleggen. Na het debat volgt een borrel. 's Avonds is er een diner in het typisch Belgische restaurant Au Stekerlapatte. Voor wie geïnteresseerd is, bestaat de mogelijkheid om in Brussel te overnachten en zondag gezamelijk aan een architectuur-rondleiding mee te doen of een tentoonstelling te bezoeken. Er zijn vijfentwintig tweepersoonskamers gereserveerd in het trendy Hotel Bloom. Er is beperkt parkeergelegenheid bij het hotel. Het dichtsbijzijnde station is Brussel Nord / Noordstation op 500 meter van het hotel.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.