Het waarom en hoe van diversiteitsbeleid,
een activiteit van de interessegroep Homoseksualiteit & Actualiteit.


Zaterdagmiddag 29 maart 2008 in Amsterdam

Steeds meer organisaties ontwikkelen diversiteitsbeleid. Ook het aantal organisaties dat een dergelijk beleid mede op lesbische vrouwen en homomannen richt, lijkt toe te nemen. Inmiddels hebben enkele grote bedrijven de waarde van diversiteitsbeleid erkend en dat heeft ondermeer bij ING, IBM en TNT geleid tot de oprichting van LGBT - netwerken (LesbianGayBisexualTransgender).
Bij elkaar genoeg redenen voor de interessegroep Homoseksualiteit & Actualiteit om deze trend (en onze werkgevers en onszelf) eens kritisch tegen het licht te houden. Moeten we ons meer richten op (LGBT) diversiteit? En waarom dan? En hoe kunnen we dat het beste aanpakken?

Diversiteitsbeleid gaat veel verder dan doelgroepenbeleid. Doelgroepenbeleid richt zich op het bestrijden van de achterstand van bepaalde groepen. Bij diversiteitsbeleid is niet de groep uitgangspunt maar de mogelijkheden van de organisatie en het diverse palet aan mensen en hun capaciteiten.
De gedachte daarachter is dat mensen in organisaties naast gemeenschappelijke kenmerken van elkaar verschillen in leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele gerichtheid, behoefte etc. Deze verschillen nemen ze mee in hun werksituatie. Diversiteitsbeleid erkent en benut deze verschillen en ziet ze als een kans om de organisatie sterker en wendbaarder te maken en effectiever te opereren.

Organisaties geven o.a. de volgende redenen om aan diversiteitsbeleid te doen:
  • groter aanbod van talentvolle sollicitanten
  • beter gemotiveerd personeel dat beter produceert
  • minder discriminatie en pesterijen op de werkvloer
  • beter en vollediger inzicht in de markt
  • beter imago bij potentiële klanten
  • meer tevreden klanten

Kortom: be better, recruit better, produce better, sell better. Waarschijnlijk geldt dat ook voor homo- en lesbo-diversiteit. Er zijn natuurlijk ook verschillen tussen de diverse doelgroepen. Zo is homo- en lesbo-personeel niet altijd als zodanig bekend en/of herkenbaar, en daardoor is moeilijk na te gaan of er (in bepaalde sectoren, bedrijven, afdelingen of rangen) sprake is van ondervertegenwoordiging. Wel zijn er aanwijzingen dat personeel dat naar collega's open is over de eigen seksuele gerichtheid meestal meer tevreden en productiever is.
Nederland blijkt geen voorloper te zijn bij diversiteitsbeleid. In sommige landen is die ontwikkeling al verder voortgeschreden dan bij ons. Zie bijvoorbeeld de website www.stonewall.org.uk/workplace/1477.asp . Hoog tijd om aandacht te geven aan dit interessante onderwerp. We zijn erin geslaagd een aantal boeiende sprekers (en divers!) te vinden en een sfeervolle locatie.

Het programma

Als voorzitter treedt op Joke Swiebel, lid van Genius. En de inleiders zijn:

  • Trude A. Maas-de Brouwer, voorzitter van Opportunity in Bedrijf (www.opportunity.nl ), lid curatorium VNO-NCW, commissaris bij diverse grote bedrijven, voormalig lid van de Eerste Kamer, voormalig lid van de directie van onder meer Origin Nederland (www.trude.nl ).
  • Mohamed Mahdi, adviseur bij Forum - Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling (www.forum.nl ), lid Amsterdamse deelraad Slotervaart.
  • Peter Kees Hamstra, voorzitter Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (www.shk.nl ), Majoor Koninklijke Landmacht, lid gemeenteraad Lelystad.
  • Paul Overdijk, oprichter en voorzitter van GLB Netwerk TNT, directeur strategie TNT Post, mede-oprichter en voorzitter van Company Pride Platform (www.companyprideplatform.nl ).

Zoals gebruikelijk wordt de middag afgesloten met een borrel, en is er 's avonds een diner. De bijeenkomst is toegankelijk voor leden en aspiranten van Genius.

 

Leden kunnen zich (na inloggen) aanmelden via het evenementenoverzicht .

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.