levenskunstHet leven is als goede wijn, je weet dat het te koop is, maar het kost oefening en kennis voordat wijn, kwalitatief goede wijn, naar waarde gewaardeerd kan worden. Met het leven is het niet anders al weet je bij het leven dan niet welke kwaliteit van leven je kunt (of wilt) bereiken. Het leven beter weten te waarderen vraagt wel ook oefening en kennis, maar misschien nog wel meer dan bij wijn. Een wat is kwalitatief goed leven? Een leven als een Gooise vrouw of zijn materiële genoegens niet van belang voor een kwalitatief leven? Draait het bij kwaliteit meer om innerlijk evenwicht en rust? Zaterdag 25 juni informeren we je over de kunst van het leven, levenskunst. Daarna wacht een glas wijn.
In klassieke oudheid was levenskunst vooral het beter leren kennen van jezelf en vanuit die kennis beter in staat zijn om een goed mens te zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Sinds de filosoof Michel Foucault (ook homo) is er weer meer aandacht voor het fenomeen levenskunst en dan in de woorden van Foucault: "Kunst is in onze samenleving iets geworden dat met voorwerpen te maken heeft en niet met mensen of met het leven. Kunst is een specialiteit van een paar experts die men kunstenaars noemt. Maar waarom zou niet iedereen een kunstwerk van zijn leven kunnen maken? Waarom is die lamp, dit huis wel een kunstwerk en mijn leven niet?" Sinds Foucault is een heel legioen filosofen aan de slag gegaan met het thema levenskunst, in Nederland met Joep Dohmen, hoogleraar aan de Universiteit van Humanistiek, als voornaamste vertegenwoordiger.
Om ons op weg te helpen op het pad van de levenskunst hebben we een tweetal personen bereid gevonden om met ons van gedachten te wisselen en eerste schreden op het pad van de levenskunst te zetten. Eerst zal Peter Harteloh spreken over levenskunst in het algemeen en homoseksualiteit in het bijzonder. Na het eten geeft Hans Becker zijn visie op levenskunst bij ouderen en wanneer ze zelf de kunst van het leven nog niet beheersen, hoe we hen op weg kunnen helpen hun leven zoveel mogelijk op de eigen wijze wijze te leiden.
Peter Harteloh is filosofisch consulent in Rotterdam. Zijn kernbezigheden zijn socratische en filosofische coaching, cursus, en het organiseren van filosofische stadswandelingen. In Rotterdam heeft hij onder meer in samenwerking met het Humanistisch Verbond de cursus levenskunst verzorgd. http://www.filosofischepraktijk.com
Hans Becker is tientallen jaren als algemeen directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur verbonden geweest aan Humanitas Rotterdam Hij is onder andere de bedenker van de Levensloopbestendige woning, de ja-cultuur en het herinneringsmuseum. Momenteel werkt hij als ambassadeur van Humanitas-Rotterdam en geeft over de gehele wereld lezingen over de kunst van het leven van ouderen en menswaardig ouder worden.
Hoe ziet ons programma eruit?
13.00 – 13.30 uur ontvangst
13.30 – 14.30 uur inleiding levenskunst
14.30 – 15.00 uur pauze
15.00 – 16.00 uur uitwerking levenskunst
16.00 – 16.30 uur vragen en antwoorden
16.30 – 18.00 uur borrel bij De Machinist
18.00 – 20.00 uur maaltijd
20.00 – 21.00 inleiding levenskunst bij Humanitas door Hans Becker
21.00 natafelen
Waar moet je zijn?
Middagprogramma: Humanitas-gebouw, Pieter de Hoochweg 110, 3024 BH Rotterdam
Borrel; De machinist: Willem Buytewechstraat 45,3024 BK Rotterdam
De Zingende zeeleeuw: Sint-Jobskade 140, 3024 EN Rotterdam
De verschillende locaties bevinden zich op loopafstand van elkaar, parkeren in de buurt van De Zingende Zeeleeuw is het gemakkelijkst, vandaar loop je in twee minuten naar het Humanitas-gebouw.
Kosten middagprogramma tot en met de borrel € 10,00 dagprogramma inclusief maaltijd € 25.
Parkeertip:
In de directe buurt van het Humanitas-gebouw is voldoende parkeer gelegenheid. Nog handiger is om wanneer je het hele programma meedoet, te parkeren in de buurt van De Zingende Zeeleeuw en volgens vijf minuten terug te lopen naar het Humanitas-gebouw. Parkeren kan in Rotterdam niet met contant geld.
Aanmeldingen
Aanmelden via de website (voor leden) en kandidaat-leden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (met cc aan hun begeleider). Aanmelding is pas definitief bij het overmaken van de bijdrage ovv Genius geef bij je aanmelding aan of je vlees, vegetarisch of vis wilt eten.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.