De wereld van de opera, de meest opwindende vorm van muziektheater, is het thema waar Genius u op deze feestelijke paaszaterdag naar toe voert. Voor en achter de schermen. Een dag vol informatie over het operabedrijf, een rondleiding door het Muziektheater culminerend in het bijwonen van een voorstelling van Mozart’s Don Giovanni.

Het eerste deel van het programma start om 13.00 in het Mozeshuis, gelegen pal naast de Mozes & Aäronkerk in het hartje van Amsterdam. Eerst koffie met taart en twee presentaties die inzicht verschaffen over de grote thema’s waar opera voor staat en een kijkje geven in het leven van een van haar beroemdste protagonisten:

Klaus Bertisch, dramaturg bij De Nederlandse Opera, kent de operawereld als weinig anderen. Na studies Engelse- en Duitse taal- en letterkunde, pedagogiek en kunstzinnige vorming was hij werkzaam als dramaturg in Frankfurt en voor operahuizen in Brussel, München, Wenen etc. In het Concertgebouw regisseerde hij diverse opera’s. Als docent is hij verbonden aan de Opera Studio. Klaus Bertisch zal in zijn voordracht aandacht schenken aan het hedendaagse operabedrijf. Waar schuilt de aantrekkingskracht van opera in? Hoe wordt deze kunstvorm anno nu vormgegeven? En hoe worden de grote thema’s uit het leven, zoals liefde en verlangen gepresenteerd. Homoseksualiteit komt trouwens in- en expliciet ook voor in divers opera’s! Zo zal Klaus Bertisch memoreren aan de relaties tussen Don Giovanni en Leporello en die tussen Don Carlo en Posa. In andere opera’s, die dit seizoen geprogrammeerd zijn (Billy Budd van Benjamin Britten en Jevgeni Onegin van Tsjaikovski), komt dit thema trouwens ook voor.

Bigger than Life itself was Maria Callas (1923 -1977). ‘s Werelds meest beroemde operazangeres geldt nog altijd als toetssteen waar andere zangers naast gelegd worden. Ook na haar dood is de fascinatie voor deze zangeres zonder weerga. Beroemd om een indrukwekkende carrière, haar relatie met Aristoteles Onassis, een ongelukkige relatie met haar moeder en haar trieste einde. De enige echte diva die de ranglijsten aanvoert. Karl van Zoggel, oprichter van de Maria Callas International Club en schrijver van diverse boeken over haar leven en carrière, laat u vooral zien waar de aantrekkingskracht van La Callas in school en schetst hierbij haar leven. Aan de hand van een multimedia presentatie wordt het beeld geschetst van een ‘ugly duckling’ die niet alleen de operawereld transformeerde maar ook zichzelf: ze verloor tientallen kilo’s en veranderde in een aantrekkelijke vrouw die een van de meest geliefde onderwerpen werd voor de paparazzi in de jaren 50 tot 70. Een extreme-make-over avant-la-lettre. Maria Callas heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op homo’s. Karl van Zoggel gaat ook op dit thema in.

Hierna steken we het Waterloopplein over voor een rondleiding door het Muziektheater! Hier krijgt u een boeiend kijkje achter de schermen.
Na ontvangst met koffie/fris en een muffin worden de deelnemers gesplitst in groepen voor een 5 kwartier durende rondleiding. De tocht brengt ons door en langs oefenruimtes, kostuum- en pruikateliers, vertelt over licht en geluid en wellicht staat u zelf heel even op het podium. In elk geval is er genoeg leven want men bereid zich voor op een voorstelling diezelfde avond!

Het middagprogramma eindigt hier. Vervolgens gaan we borrelen bij cafe Rouge aan de overkant. Altijd gezellig! Borrel op eigen rekening, maar uiteraard verzorgt Genius hapjes. Aan het dagprogramma kunnen maximaal 80 mannen en vrouwen deelnemen.

's Avonds kan een voorstelling van Don Giovanni van Mozart bijgewoond worden. (Helaas geen kaarten meer beschikbaar!)
Genius heeft tot 4 april een contingent van 30 kaarten, derde rang, gereserveerd. We komen bij elkaar te zitten. Hieraan voorafgaand is een drie-gangen diner gereserveerd bij Grand Café l’Opera aan het Rembrandtplein (vis/vlees).

Programma

13.00 – 13.30 Ontvangst met koffie/thee en taart. Lokatie: Mozeshuis

13.30 – 14.50 Lezing ‘Het operabedrijf, verbeelding van verlangen en seksualiteit’

14.50 – 14.10 Pauze

14.30 – 15.20 Lezing ‘Maria Callas: tragiek en aantrekkingskracht’

15.30 – 17.00 Ontvangst en Rondleiding achter de schermen van het Muziektheater

17.00 – 18.15 Borrel bij cafe Rouge

18.15 – 19.30 Drie-gangen diner bij Grand Café l’Opera aan het Rembrandtplein

19.30 – 23.00 Don Giovanni (Helaas geen kaarten meer beschikbaar!)

  • Deelname aan het middagprogramma bedraagt slechts EUR11,-
  • Deelname aan het middagprogramma plus diner bedraagt EUR39,-
  • Het tarief voor het hele dagprogramma bedraagt EUR 83,-. Dit is de prijs voor het middagprogramma, diner en voorstelling.

Te voldoen via bankrekening . De gegevens zijn alleen zichtbaar als je ingelogged bent.

Kandidaat-leden kunnen zich opgeven via hun kandidaat-leden-begeleider of bij Henning Rüder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) . 

Dit is een activiteit van de IG Klassieke Muziek

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.