Loosdrechtse_plassen Traditioneel biedt de Interessegroep Natuur & Outdoor in de zomer weer een buitenevent aan. Dit keer is het een interessant keuzeprogramma:
  • sportief kanoën op de Kortenhoefse plassen óf
  • gezellig fietsen rondom Loosdrecht.

We starten, borrelen en dineren gezamenlijk in “Jan en Alleman” te Kortenhoef zodat er voldoende tijd is voor gezelligheid en om ervaringen uit te wisselen.

Kanoën op de Kortenhoefse plassen

De Kortenhoefse Plassen, eigendom van Natuurmonumenten, behoren tot de mooiste en rustigste delen van het Vechtplassengebied. Deze waterrijke strook tussen de rivier de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug was in de oertijd een haast ondoordringbaar moeras, waar zich in de loop van duizenden jaren plantenresten ophoopten tot veen. Later is dit moeras door het afgraven van het veen en andere menselijke ingrepen veranderd in een zeer afwisselend cultuurlandschap met een wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden, moerasbos, polders, wegen en lintdorpjes. In dit natte, gevarieerde gebied is een grote rijkdom aan planten en dieren te bewonderen.

De plassen zijn verboden voor motorvaartuigen, dus heerlijk stil. Wij doen een rustige tocht van 2,5 uur in stabiele 2-persoons Canadese kano’s, zodat ruim voldoende tijd overblijft voor rustpauzes en eventueel een ‘zwemmetje’. Echte sportievelingen kunnen de lange tocht van netto 3,5 uur vaartijd doen!

Fietsen rondom Loosdrecht

Op gehuurde fietsen maken we een tocht door de Loosdrechtse plassen naar kasteel Sypesteyn (zie onder), waar we onder begeleiding van deskundige gidsen de historische stijltuin én het bijzondere interieur bekijken. Daarna bezoeken we Landgoed Zonnestraal, het beroemde ex-sanatorium, een ontwerp van de beroemde architect Jan Duiker, ook onder begeleiding van een gids. Via de prachtige Loosdrechtse plassen gaat het terug naar Kortenhoef.

Slecht weer?

Natuur & Outdoor-events hebben een goede reputatie qua weer, maar bij voorspeld slecht/te koud weer vervalt de kanotocht en gaan we met zijn allen fietsen.

 

Programma (alleen zichtbaar als je ingelogged bent):

 

Dagprogramma A: fietsen: 15 euro
Dagprogramma B: kanoën 10 euro (1-persoons kajak met kiel, 10 euro meerprijs).
Borrel voor eigen rekening. Diner 30 euro incl. 2 drankjes. De kosten van het gehele fietsprogramma zijn dus 45 euro en van het gehele kanoprogramma 40 euro.

 

Aanmelden en meenemen:

aanmelden via de aanmeldmodule op de site (je moet hiervoor ingelogged zijn), aspiranten per e-mail bij Henk Kieboom, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . De bijdrage moet bij aanmelding worden overgemaakt.

S.v.p. aangeven vis/vlees of vegetarisch én programma A (fietsen) of B (kanoën) en bij programma B indien 1-persoons kajak wordt gewenst.

Let op 1: de keuze voor programma A of B is definitief in verband met het bestellen van fietsen en kano’s. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Let op 2: het maximum aantal deelnemers is 80 personen!

Wij zorgen voor:

-       koffie en gebak bij aankomst

-       dorstlesser, fruit snack voor onderweg

-       huurfietsen en kano’s

Zelf meenemen:

Kanoërs: zwemkleding, set droge kleren

Allen: zonnebril, zonnebrand, water voor onderweg, regenkleding

Kleding afgestemd op het weertype.

Let op: al deze spullen gaan mee op de fiets of in de kano, dus een rugzak is handig!

Verzamelen bij Gasterij Jan & Alleman, Kortenhoefsedijk 157, 1241 LZ Kortenhoef; zie Gasterij Jan & Alleman . Kortenhoef ligt aan de N201 (afslag Vinkeveen vanaf de A2). In verband met de parkeersituatie vragen we iedereen om minimaal met z’n tweeën te carpoolen. Dat is ook veel gezelliger! Wie er komen kun je zien op de site van inschrijving.<

Wij hopen velen van jullie te zien!

Namens IG Natuur & Outdoor

Eric Vogel, Niek Smit, Frank Roos, Rémond Velzeboer en Henk Kieboom

 


Meer informatie:
Kortenhoefse plassen

De ingreep die het uiterlijk van het Vechtplassengebied het sterkst heeft bepaald is de winning van turf die hier van 1600 tot 1860 plaatsvond. De brede sloten zijn de petgaten waar de veengrond is weggehaald. De smalle stroken land zijn de legakkers waarop het veen te drogen is gelegd. Op andere plekken is dit verveningspatroon veel verder vervaagd. Daar ontstonden na het wegspoelen van de tussenliggende legakkers heuse plassen. Ondanks de vele menselijke ingrepen heeft de natuur zich goed kunnen ontwikkelen in het Kortenhoefse plassengebied. De grote variatie aan moerasplanten is zelfs te danken aan de vele overgangen tussen water en land die de mens hier heeft aangebracht. Ook de verschillende vormen van (kleinschalig) landgebruik hebben de soortenrijkdom sterk bevorderd. Er komen veel plantensoorten voor, maar ook veel vogels zoals, rietzangers, futen en andere watervogels en diverse roofvogels.

Kasteel Sypesteyn en tuin

Volgens de overlevering schenkt graaf Floris V in 1288 land aan ene Willem Nicolaasz. (Hallinck). Deze zou hierop een huis hebben gebouwd. In 1572 wordt Aert Abramsz. van Sypesteyn beleend met huijsinge ende hofstede. Verschillende kastelen worden gebouwd en weer verwoest.

Rond 1900 koopt jonkheer Henri van Sypesteyn in 1901 de voorvaderlijke stamgrond terug. Op de fundamenten en met bouwmateriaal uit afgebroken historische gebouwen en kerken laat hij een sober stamslot herrijzen.

De laatste telg van het geslacht Van Sypesteyn richt zijn kasteel in als museum. Ter lering en vermaak. Hij brengt er de talrijke familieportretten onder, evenals zijn verzamelingen kunst en kunstnijverheid, waaronder het zeldzame Loosdrechts porselein.

Jonkheer Van Sypesteyn heeft in het park van Sypesteyn de illusie willen wekken van een historische stijltuin met onder andere een slottuin, een doolhof en een boomgaard. Deze onderdelen worden van elkaar gescheiden door hagen, grachten en siersmeedijzeren hekken.

De indeling baseert hij op opgegraven fundamenten van muren, bruggen en de loop van de grachten. Met zijn gedegen kennis van tuinarchitectuur ontwerpt hij een slottuin naar zestiende- en zeventiende-eeuwse voorbeelden. Met doolhof, park, singel en boomgaard. Op dit moment is in de tuin de beeldenexpositie ‘Recycle’.

Landgoed Zonnestraal

Landgoed Zonnestraal is een prachtig landgoed omgeven door 120 hectare bos. Het landschap is adembenemend, ieder seizoen opnieuw. Temidden van deze prachtige natuur ligt het voormalige sanatorium Zonnestraal uit 1928, een schitterend hagelwit complex van de beroemde architect Jan Duiker. Zonnestraal, gebouwd in beton met ragfijne raamsponningen en veel glas, verbeeldt op onovertroffen wijze het Nieuwe Bouwen. Dit demonstreert een evenwicht in materiaalgebruik, functionaliteit en een heldere compositie in wit en lichtblauw.
In 1995 werd de eerste stap gezet voor de erkenning als rijksmonument en is zelfs genoemd voor nominatie voor de Werelderfgoedlijst. Na een ingrijpende restauratie van hoofdgebouw en werkplaatsen is het nu de thuisbasis voor verschillende instellingen in zorg en gezondheid en wordt het gebruikt als congrescentrum. In de tuin is op dit moment een beeldenexpositie.

Gasterij Jan en Alleman

 

Dit monumentale pand was eeuwenlang hotel en tevens het Rechthuis van Kortenhoef. Later was het de favoriete ‘zomer-hangout’ van diverse Amsterdamse schilders en kunstenaars, die het naastgelegen kerkje heel veel hebben geschilderd. Ook de schrijver Nescio was hier vaak te gast. Tegenwoordig is het een gezellig restaurant met groot terras buiten.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.