De Interessegroep Kunst en Cultuur wil jullie op 26 juni 2010 laten kennismaken van ‘geluid in beeld’ en ‘ zintuigen, natuur en kunst’

Jullie komen oren en ogen tekort bij een uiteenzetting over het samengaan van geluid, beeld en ruimte in de beeldende kunst. Een tweede presentatie gaat over het werk van Giuseppe Penone. Diens werk is doordrongen van een intense en sensuele relatie met de natuur, waarbij de tastzin een belangrijke rol speelt, naast ‘groei’ en ‘tijd’. En ’s avonds komt echt niet alleen het zintuig van de smaak aan bod. Als ‘nagerecht’ fungeert een speciaal ter gelegenheid van ons bezoek ingerichte tentoonstelling en een feest. Tilburg is de stad waar dit allemaal gaat gebeuren. Eerst in Museum De Pont, daarna in NS16. Zie als voorproefjes op de eerste presentatie:  VEP Project Documentary en Poême électronique. En voor de tweede presentatie: Artist Spotlight: Giuseppe Penone en Expositie van Giuseppe Penone

Leden kunnen zich tot en met 22 juni uitsluitend aanmelden via de aanmeldmodule op de GENIUS-website. Aspiranten melden zich aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (cc, aan hun aspirantenbegeleider).

poeme

Rombout Willems: Sound in the ArtsMogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Sinds de Futuristen (1909) hebben ‘beeldend kunstenaars’ geluid een plaats gegeven binnen hun oeuvre. In de lezing staan drie werken centraal waarin zowel geluid als beeld een autonome plaats innemen. In 1958 realiseerde Edgar Varèse, een van de belangrijkste componisten van de eerste helft van de 20e eeuw, samen met de Le Corbusier en Xenakis het multimediale werk “Poème Électronique”, waarin muziek, licht, beeld en ruimte een onlosmakelijke eenheid vormden. Varèse zei hierover: “Voor het eerst hoorde ik hoe mijn muziek letterlijk in de ruimte geprojecteerd werd”.

In 2001 maakte Janet Cardiff de geluidsinstallatie “The Forty Part Motet”, gebaseerd op het 40-stemmige renaissancemotet “Spem in Alium” van Thomas Tallis. De fysieke beleving staat in deze installatie centraal, waarbij een intieme verstandhouding ontstaat met de afzonderlijke stemmen. 
In het werk van Doug Aitken, voor een groot deel multiscreen video-installaties, speelt het auditieve een zeer belangrijke en bijzondere rol. De installatie “Interiors” uit 2001 is hiervan een prachtig voorbeeld. Voor Aitken is het maken van een video als het componeren van muziek. Hij is geïnteresseerd in de structurele aspecten van geluid en muziek, in de behandeling van motieven en het gebruik van herhalingen in muziek, in de kracht van muziek die kan verleiden maar ook overrompelen. 

Rombout Willems
is musicus en componist en houdt zich de laatste jaren tevens intensief bezig met geluidskunst. Recent toonde hij werk in de Service Garage (Amsterdam) en in La Condition Publique (Roubaix). Als componist is hij sedert 1992 verbonden aan de Needcompany te Brussel waar hij voor een groot aantal producties de muziek schreef. In februari 2010 ging “This door is too small (for a bear)” met muziek van Rombout Willems in première. Hij geeft les aan de Rietveld Academie en de Moderne Theater Dans afdeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.RobertJanMullerRobert-Jan Muller: Giuseppe Penone: Van het menselijk lichaam naar de natuur - en terug 
De Italiaanse beeldhouwer Giusepppe Penone (1947) toont in zijn werk hoe hij als kunstenaar ingrijpt in de natuur. Hij gebruikt vaak geen beitel en hamer als gereedschap, maar zijn eigen lichaam. Door die werkwijze ontstaat een directe relatie van het kunstwerk met de maker. Zo zet hij de groei van een boom heel letterlijk naar zijn hand of duwt hij een lichaamsdeel als schouder of knie in een klomp rivierklei. Wanneer hij wel traditionele beeldhouwgereedschappen hanteert is dat om het innerlijk, de ziel als het ware, van bijvoorbeeld een boomstam bloot te leggen.  

Cultuur en natuur vormen in het werk van Penone een symbiose, met de kunstenaar als verbindende factor. Zijn lichaam is het vertrekpunt voor een kosmische vlucht. Op deze wijze creëert Penone de natuur zoals zij had kunnen zijn. De tastzin en het zien vormen de kern waaruit zijn werk voortkomt. In deze lezing wordt de nadruk gelegd op het gebruik van deze, en eventueel andere zintuigen, bij het totstandkomen van Penones werk. Zijn oeuvre wordt in de lezing in brede zin toegelicht en vormt de achtergrond voor de rondleiding langs specifieke werken in de tentoonstelling in Stichting de Pont. 

Robert-Jan Muller (1960) is kunsthistoricus, freelance tentoonstellingsmaker en publicist. Maandelijks publiceert hij over hedendaagse kunst in Museumtijdschrift en in 2003 verscheen zijn biografie over de schilder Erik Andriesse. Tevens is hij zelfstandig adviseur voor kunstopdrachten in de openbare ruimte.

De Pont, museum voor hedendaagse kunst 
Museum de Pont wijdt een overzichtstentoonstelling aan Giuseppe Penone. Onder leiding van museumgidsen ‘doen’ we deze tentoonstelling en een aantal objecten uit de vaste collectie die inspelen op geur en tastzin.

NS16, ateliercomplex voor culturele ondernemers 
Hier vinden de borrel en het avondeten plaats. Het laatste wordt niet alleen een lust voor de papillen, maar ook voor de ogen – met als ‘nagerecht’ de tentoonstelling met werk van autonome kunstenaars die hier hun atelier hebben. In ons bezoek hebben zij aanleiding gevonden het hele weekend ‘open atelier’ te houden, onder de titel “Speciaal voor Iedereen”. 

Tijdens borrel, maaltijd en ‘opening’ van de tentoonstelling is het centrum exclusief voor de leden van Genius. Daarna voor iedereen.  
En voor de WK-voetballiefhebbers: ook jullie wordt het naar de zin(tuigen) gemaakt!De inschrijving sluit op dinsdag 22 juni
(in verband met het bespreken van gidsen in het museum). Het maximum aantal deelnemers is 100.
Komt met velen!

De voorbereidingsgroep

 

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
- Voor lidmaatschapszaken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Voor financiën: rekeningnummer: NL11INGB0000198090; correspondentie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.