Rijksstudio Rijksmuseum

 

Van musea, archieven en andere erfgoedinstellingen wordt verwacht dat zij hun gedigitaliseerde collecties niet alleen beschikbaar, maar ook daadwerkelijk toegankelijk maken voor een groot publiek. De Genius-bijeenkomst op zaterdag 26 augustus 2017 gaat over de vraag hoe erfgoedinstellingen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de informatiemaatschappij op basis van hun digitale collectievorming, archivering en dienstverlening. Aanmelden kan tot 22 augustus (21.00u).

De IG Kunst en Cultuur heeft twee sprekers gevraagd hun visie te geven op de rol en positie van erfgoedinstellingen in de digitaliserende samenleving.

Marco de Niet: "Landelijke samenwerking als voorwaarde voor diensten met digitaal erfgoed" 

In zijn presentatie zal hij een overzicht geven van de wijze waarop de Nederlandse erfgoedinstellingen een bijdrage leveren aan de informatiemaatschappij en welke uitdagingen zij daarbij ondervinden. Hoe ver zijn ze met het digitaliseren van hun collecties en het verzamelen van digitale informatiebronnen zoals games of digitale foto’s? Maar vooral ook: hoe gaan ze om met die typische erfgoedfunctie om digitale culturele bronnen ook in de (verre) toekomst beschikbaar te houden?

Marco is sinds 2007 directeur van Digitaal Erfgoed Nederland. Hij zet zich met name in voor beleidsontwikkeling op het gebied van digitaal erfgoed en samenwerking in een (inter)nationale context, zoals het Netwerk Digitaal Erfgoed, Europeana en Unesco. Hij heeft Nederlands en Boekgeschiedenis gestudeerd. Per 18 september a.s. treedt hij in dienst van de Universiteitsbibliotheken Leiden, als Divisiemanager Onderzoeks- en Onderwijsdiensten.

Merel van der Vaart: "De collectie is digitaal, en nu?" 

Zij zal een overzicht geven van de manieren waarop digitale collecties kunnen worden ingezet, van afbeeldingen van hoge resolutie, tot 3D-modellen en virtuele landschappen. En stilstaan bij de impact van de democratisering van (digitale) informatie op de identiteit en rol van musea. Groepen die zich van oudsher niet vertegenwoordigd zagen in musea kunnen op basis van de online collecties hun eigen geschiedenissen onderzoeken en delen. In hoeverre moeten en willen musea zeggenschap houden over hun digitale content? Immers, digitale collecties inspireren anderen tot het maken van  nieuwe, creatieve en commerciële uitingen. 

Merel heeft een eigen adviesbureau: Muse – Mensen & Musea. Zij geeft advies en trainingen voor culturele professionals en helpt musea bij (digitale) innovatieve en participatieve projecten. Daarnaast is ze promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar de relatie tussen museumbezoekers, objecten en digitale media.

Deze inleidingen geven een kijk achter de schermen van de digitalisering van cultureel erfgoed.  De Interessegroep Kunst & Cultuur vermoedt een levendige belangstelling voor dit programma. Jullie zijn van harte welkom.

Frans van Wel

Berry Feith

 

Programma

14:00 uur   Ontvangst – met gebak!

14:30 uur   Marco de Niet, directeur van DEN

15:30 uur   Pauze

16:00 uur   Merel van der Vaart, van Adviesbureau Muse – Mens en Musea

17:00 uur   Borrel

18:30 uur   Diner

21:00 uur   Einde 

 

Locatie

Galerie Café Leidse Lente

Zaal: Lentelokaal

Haagweg 4

2311 AA Leiden

tel.: 071 737 0473

http://galeriecafeleidselente.nl/

 

Bereikbaarheid

Te voet vanaf Leiden CS, ongeveer 12 minuten. Per OV-fiets: 3 minuten.

Per Openbaar Vervoer: lijn 3, richting Station De Vink en lijn 5, richting Voorschoten Starrenburg; uitstappen halte Noordeinde en 2 minuten lopen in rijrichting bus.

Per auto: parkeren op het naastgelegen parkeerterrein Haagweg; je kunt een goedkopere uitrijkaart kopen aan het buffet.

 

Kosten

Het middagprogramma, incl. borrel: € 12

Middagprogramma, borrel en diner: € 45

De drankjes tijdens borrel en diner komen voor eigen rekening.

 

Aanmelden? Zo werkt het:

1. Ga naar www.genius.nl 

2. Log in met je persoonlijke Genius-account

3. Klik in het linker-menu op "Evenementen" 

4. De beschikbare activiteiten zie je in de kolom "Event"

5. Klik op de naam van de activiteit waarvoor je je wil inschrijven en volg de stappen.

Leden en kandidaat-leden kunnen zich alleen opgeven via de website. Wil je iemand meenemen? Dan meld je deze persoon ook aan via de website. Vul dan ook even de naam in van je introducé in de invoervelden onder 'mijn gegevens'. Let erop dat je een bevestigingsmail krijgt! Aanmelden kan tot 22 augustus.

Genius - Netwerk van LGBT+ Professionals | © 2016 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Genius staat geregistreerd onder KvK nummer 40240282
Vestigingsadres (alleen voor correspondentie): Landmeterstraat 18 2645KH te Delfgauw
Voor financiën: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.